Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Tiaminbehandling i kompensationsodlingar (historia, tillstånd, ologiskt beteende)


Året 1992 startade Naturvårdsverket ett forskningsprojekt (FIRE, FIsh REproduction) ämnat att förstå varför laxen´s, och ofta även havsöringens, avkomma dog i våra kompensationsodlingar. Statliga Vattenfall hade ju blivit ålagda att bygga dessa kompensationsodlingar för att åtminstone försöka ha kvar fisken i havet när man hade omöjliggjort deras naturliga vandringar i älven till lekplatserna. Nu observerades en så stor dödlighet i dessa kompensationsodlingar så Vattenfall kunde inte uppfylla det de var ålagda att göra. Efter några års undersökningar så observerades att dels, motsvarande dödlighet förekom på den Nordamerikanska kontinenten dels, att den berodde på specifik brist på ett livsnödvändigt vitamin, vitamin B1, eller tiamin som det också kallas. Bristen på tiamin som leder till dödlighet är bara toppen på isberget, ty även en övervägande del av de som överlever får med stor sannolikhet skador för deras resterande liv. I Nordamerika behandlar man nu kompensations-odlad fisk rutinmässigt med tiamin eftersom man hela tiden annars riskerar att en episod av tiaminbrist har skadat fiskarna. I Sverige har de som forskar på tiaminbristen, och försöker förstå bakgrunden till bristen, varit tvingade att betala avgifter och ansöka om etiskt tillstånd för att få behandla fisken med tiamin så att den, åtminstone delvis, överlever under arbetet. Ansvariga myndigheter och organisationer visar idag mycket litet intresse för denna allvarliga miljöstörning, ja förnekar även att den förekommer, som dessvärre nu även drabbar många ytterligare arter i vår miljö. Mot denna bakgrund är det minst sagt förvånande om Vattenfall nu rutinmässigt har börjat behandla fisken i våra kompensationsodlingar med tiamin. Att Vattenfalls behandlingar har en positiv effekt på fisken (om den görs rätt), och därmed miljön, är sannolikt, och kan därigenom försvaras i sak. Men att staten förnekar en sjukdom i vårt ekosystem och behandlar sitt ”ansvarsområde” med brist-kemikalien, utan att bry sig om den underliggande orsaken till denna störning är mycket oroande. Faktum är ju att statens behandlingar med tiamin på detta sätt förhindrar att problemet i miljön uppmärksammas på ett anständigt sätt. Det är nu dags att ta ansvaret på ett korrekt sätt, genom att undersöka vad som orsakar tiaminbristen i fisk och andra djurgrupper i vårt ekosystem.

Lennart Balk/genom Ya Andersson

En kommentar på “Tiaminbehandling i kompensationsodlingar (historia, tillstånd, ologiskt beteende)

 1. Per Lundbäck
  juni 27, 2018

  Åren går och problemet består… jag vill få veta från de svenska riksdagspartierna varför de inte ser till att budgetera pengar och uppdra åt forskningen att försöka lösa gåtan om tiaminbristen.

  Jag väntar på att partierna redovisar hur de tänker lösa problemet, det är ju inget nytt vad gäller kännedom om M 74 och laxfiskarnas bekymmer.

  Det faktum att symptomen även förekommer bland flera fågelarter i Östersjön borde väcka varje politiker till att besluta anslå de medel som behövs.

  Samtidigt vill jag få veta vad de andra forskarna säger, de som inte erkänner nåt problem med tiaminbristen i biota.

  Här tänker jag direkt på de gamla professorerna som vittnade i rättegångar i USA hur oskadligt tobaksrökning var….

  Vi här uppe vid Bottenviken står nu och väntar på ett bygge av ett nytt ryskt kärnkraftverk mittemot Skellefteå, vid en grunda känsliga Bottenviken. Hittills har 21 kommuner från Övertorneå till Sundsvall tagit avstånd från de planerna, men staten, regeringen, håller tyst..?? Partiledarna har fått frågan men bara några enstaka har gett svar lite otydligt typ ”vårt parti arbetar sedan länge för att kärnkraften ska fasas ut” eller liknande.

  Ska försöka få kontakt med partiledarna angående detta nu med tiaminbristen.

  Per Lundbäck
  biokemist

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på juni 26, 2018 by i Tiaminbrist.
%d bloggare gillar detta: