Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Norge: 56 miljoner laxar dog i odlingskassarna under 2016


odling2
Tuffa avlusningsmetoder är en förklaring på att mycket lax dör i odlingskassarna.
Statssekreterare Roy Angelvik kallar den höga dödligheten i norska fiskodlingar för ”fruktansvärd”.

Akvakulturkonferensen, som har hållits i Stord under ett antal år, flyttades till Bergen av kapacitetsskäl. Med nästan 600 registrerade har Aqkva redan blivit landets redan största konferens för vattenbruksindustrin.

Siffror från Fiskeridirektoratet visar att 56 miljoner lax dog i odlingskassarna 2016. Det ger ett svinn på cirka 20 procent och det har inte blivit lägre under det senaste året.

Inte minst är det användandet av hårdhänta avlusningsmetoder vilket innebär att så mycket lax inte överlever tiden i kassarna.

Det är dyrt
Speciellt under det senaste året har hög dödlighet rapporterats vid användning av Thermolicer när laxen pumpas ombord till brønnbåtar (båtar som transporterar levande fisk) och avlusas med varmt vatten och därefter skickas tillbaka till kassarna.

Statssekreteraren själv vet inte varför så mycket lax dör i kassarna, men trodde att industrin själv borde ta problemen på största allvar.

– Laxlöss, sjukdom och svinn kostar pengar. Det är dyrt. Den bästa ekonomin är förebyggande och skapa välfärd för fisken, sade Anglevik.

Färre rapporterade utrymningar
Bra  nyheter från Fiskeridirektoratet på torsdagen var att antalet registrerade rymningar från fiskodlingarna nu är på väg ner.

Det är uppfödaren själv som ska rapportera rymningarna. Förra året registrerades 9964 lax som rymda. 2016 var siffran 127 876 förrymd lax.

Det var sämre med hälleflundra, där hela 50 000 odlade fiskar med en genomsnittlig vikt av ett och ett halvt kilo rymde från en anläggning i Bømlo förra året.

Odlingsföretaget Grieg är skeptisk till odling på land
Avdelningschef Øyvind Lie, direktör på Fiskeridirektoratet, välkomnade nedgången, men påpekade att antalet ”rymningstillfällen” fortfarande var hög.

-Det kan innebära att uppfödare har blivit bättre på att  också rapportera episoder där det funnits misstanke om rymning, påpekade han.

Inte alla rapporterar
– Siffrorna är baserade på självrapportering från uppfödarna själva. Litar du på att siffran är så låg förra året som man uppgett?

– Ja. Man arbetar nu för att förhindra rymning, med bättre rutiner och spårning av förrymd fisk. Vi hoppas att den positiva trenden kommer att fortsätta i år, säger Lie.

Men han medger att det finns rymningar som inte rapporteras. I jultid mottog Fiskeridirektoratet ett meddelande från fritidsfiskare om fångster av 40 odlad lax på Skogsvåg i Sunds Kommun.

Direktoratet har frågat uppfödarna i området, men har inte fått reda på varifrån den förrymda fisken kommer.

– Allmänheten är bra att informera om de ser odlad lax eller till och med får odlad lax i garnen, säger

Rättsområden för advokater
Tillväxten i norsk fiskodling beror i stor utsträckning på tilldelningen av nya licenser – så kallade utvecklingslicenser. För att få dessa licenser måste uppfödare dokumentera ett nytt koncept för fiskodlingar där fisken kan produceras på ett nytt och mer miljövänligt sätt.

Enligt Lie är statusen nu att fem ansökningar har beviljats ​​sådana licenser, 25 avslag, medan 67 ansökningar behandlas.

Många uppfödare är oroade över att behandlingen av ärenden tar för lång tid. Fiskeridirektoratet påpekade att avslag som regel överklagas – vanligtvis med hjälp av advokat.

Varför handlar den norska laxdebatten bara om problemen?
Statssekreterare Roy Angelvik hade redan frågat sig mängden av  advokater som nu erbjuder sina tjänster till uppfödarna. Angelvik hade räknat till 26 advokater närvarande vid jordbrukskonferensen.

Fiskeridirektoratet var väl bekant med advokatens användning.
– I dessa fall är klagomål inte undantaget, men regeln. Utvecklingslicenser har blivit en tillväxtindustri för advokatbranschen, kommenterade Öyvind Lie, direktör för Fiskeridirektoratet.

Han påpekade att stora ekonomiska värden står på spel, och många uppfödare är otåliga att fått sin ansökan behandlad.

– Vi  vill att alla ska behandlas lika i processen och att den ska vara öppen. Vi försöker att påskynda och göra vad vi kan för att klara av  det, sade Lie.

Källa:  Bergens Tidene, 2018-01-18 av  Einar Arree. Översättning: Lena Hjärpne

Originalartikel i länk nedan:
https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/vmOzp4/56-millioner-laks-dode-i-oppdrettsmerdene-i-2016

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på januari 20, 2018 by i BKD, Fiskodling, Havslöss, Lena Hjärpne, Norge, Norska laxindustrin.
%d bloggare gillar detta: