Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Julkort från norske fiskeriministern till Morten Strøksnes


 

Julkort
I ett öppet brev tidigare till landets fiskeriminister från Morten Strøksnes ställs frågan till fiskeriministern: ”Är du en riktig patriot, Per Sandberg?”
Bakgrunden till detta öppna brev till Per Sandberg är att Morten kontaktades av Morgenbladet i januari i år. Tidningen ville att fiskeminister Per Sandberg och han skulle genomföra en brevduell. Morten sa ja, men det gjorde inte fiskeriministern.

Mortens öppna brev har publicerats på flera norska gruppers sidor på Facebook samt på Save the Baltic WordPress i Sverige. Du som inte läst Morten Strøksnes öppna brev till Per Sandberg kan göra det här:
https://morgenbladet.no/ideer/2017/11/fisk-ratner-fra-hodet-og-ned

Eller den svenska översättningen:
https://savethebaltic.wordpress.com/2017/12/03/fisken-ruttnar-fran-huvud-och-ner/

Så här lyder Per Sandbergs öppna svar till Morten Strøksnes i Morgenbladet:

”Eftersom vi nu hunnit till december tillåter jag mig att skicka ett litet julkort till dig.

Du och jag är eniga om en sak. Havet är viktigt. Vi norrmän har i alla tider levt av och med havet.  Det ska vi fortsätta med.

Havsnäringen ger arbete till mer än 250 000 personer. Men havet handlar om mer än tillväxt och fler jobb. Innan 2050 kan vi vara mer än nio miljarder människor på jorden. De behöver mat, energi och medicin. Det kan havet ge oss.

Samtidigt är havet under press som ett resultat av klimatförändringar, överfiske och nedskräpning. Jag håller helt med dig om att vattenbruksindustrin har utmaningar knutet till miljön. Men i motsats till dig menar jag att vi inte kan kapitulera. Vi är skyldiga de vi lever med nu, och de som kommer efter oss att hitta bra lösningar på problemen. Det är något som jag som fiskeminister arbetar för varje dag.

Norge ligger i framkant gällande marin forskning och är ansvarig för förvaltning av marina resurser. Vi kommer att leva av havet under lång, lång tid. Därför måste vi förvalta det så att kommande generationer också kan ha glädje av det.

Låt mig avsluta detta julkort med en uppmaning: En av de stora utmaningarna i framtiden är att balansera behovet av användning och skydd av havet. Vi behöver debatt om hur vi ska klara detta. Men det måste vara baserat på fakta, inte känslor. Att idka fiendeskap är ingen betjänt av.

Med önskan om en fridsam jul!

Bästa hälsningar, Fiskeriminister Per Sandberg”

Källa: morgenbladet.no 2017-12-08, Per Sandberg fiskeriminister, översättning: Lena Hjärpne
https://morgenbladet.no/ideer/2017/12/julekort-til-stroksnes

Om tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på december 18, 2017 by i Fiskodling, Lena Hjärpne, Norge.
%d bloggare gillar detta: