Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

BAKLÄXA FÖR ALLAS VECKOTIDNING – LAXRECEPT I ALLA FORMER!


 

Trout and rosemary on a wooden board

I senaste numret av Allas Veckotidning under rubriken ”Medicin & Hälsa Älska vintern” och med underrubrik ”Välj mat som kroppen gillar” uppmanas vi att äta oss friska av Doktor Sanna Ehdin.

Hon har samlat erfarenhet från 12 års biomedicinsk forskning och över 25 års studier i självläkning och helhetshälsa till sin unika helhetssyn. På ehdin.com samlar hon över 1500 artiklar om självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar. Hennes målsättning med allt hon gör är att inspirera människor till att leva ett hälsosamt liv.

Hennes matfilosofi går enkelt uttryckt ut på att välja mat som dämpar inflammationer i kroppen och undvika mat som skapar dessa.

En av punkterna fick mig att haja till:

  • Ät fet fisk tre gånger i veckan. Undvik dock Östersjösill OCH ODLAD LAX. (!)

Jag har vid ett par tillfällen reagerat över att tidningen i stort sett varje vecka har minst ett recept på lax i någon form och har skrivit till chefredaktören Gunilla Håkansson 2015 och för henne presenterat länkar om nackdelar med odlad lax. Dessa länkar kommer bland annat från bloggen på Save the Baltic WordPress. Hon har svarat mig följande:

 

Hej Gunilla!
Jag är en prenumerant av tidningen Allas sedan många år tillbaka.
Jag är dessutom engagerad i en förening som heter Rädda Höga Kusten.
Vi är helt emot odling av laxfiskar i öppna kassar i våra hav, sjöar och vattendrag.

Detta främst på grund av den övergödning av kväve och fosfor som sprids
via foderspill och fiskarnas fekalier.
Dessutom förekommer sjukdomar som gör att hela bestånd av fiskar måste slaktas.
MEN den vilda laxstammen smittas även den av deras sjukdomar och antalet blir

decimerat.
Vi i föreningen förespråkar ny teknik i s.k RAS-anläggningar, recirkulerade slutna system.
Tidningen Allt om Mat har också skrivit en artikel om just odling av fisk och RAS-anläggningar.

https://savethebaltic.wordpress.com/2015/08/26/framtidens-fisk-vaxer-pa-land/

Nu är det emellertid så att i stort sett ALL produktion av laxfisk i Sverige exporteras till Finland.
Vi köper 95% av vår lax från odlingar i Norge.

Den norska laxen är sjuk. Den är starkt infekterad av laxlus. Fodret innehåller palmolja, flamskyddsmedel (eftersom palmoljan är lättantändlig) m.m
Eftersom odlad fisk matas med annan fisk har bland annat soja och palmolja fått dryga ut den.
P g a tillsatsen i fodret är omega3-halten dessutom betydligt mindre än tidigare.
En stark opinion mot odling av lax finns i Norge. Men man tjänar mycket pengar på denna industri…..
Läs gärna detta:

https://savethebaltic.wordpress.com/2015/03/20/vad-ar-det-vi-ater-och-hur-ska-det-sluta/

I nummer 50 av Allas förekommer 4 olika laxrecept och över huvud taget förekommer lax frekvent i tidningen.
Det finns så många alternativ till lax också nu med tanke på att vi i stort sett inte har något annat val än
den sjuka norska laxen.
Tyvärr så blundar också detaljhandeln…..

Detta vill jag bara informera om och be er tänka på när ni publicerar era laxrecept!

Med vänlig hälsning

Lena Hjärpne

Här är hennes svar:
”Hej Lena!

Tack för ditt tankeväckande mejl!
Jag håller verkligen med dig om att detta är ett stort problem, hörde ett program på P1 som tog upp problematiken.
För några år sedan slutade vi att ta in recept med jätteräkor/scampi just med tanke på de miljömässiga och mänskliga konsekvenserna.
Vi ska verkligen fundera på hur vi ska göra i fortsättningen med laxen, tack för att du väckte oss!
Gunilla Håkansson chefredaktör”

Eftersom ingenting hände och recepten flödade skrev jag igen 2016:

Hej igen Gunilla!

Jag fick just veckans Allas med posten och ser att i detta nummer är det två recept med lax.

Här kommer ytterligare länkar till varför vi inte bör äta odlad lax/regnbåge. Det borde ju också sägas att inte heller sprida recept som
om odlad lax är nyttig och bra mat.

https://savethebaltic.wordpress.com/2014/10/12/den-odlade-fiskens-baksidor-las-ej-om-du-vill-fortsatta-ata-fisken/

https://savethebaltic.wordpress.com/category/fiskodling/

Här finns mängder av information om fiskodling och dess förödande konsekvenser.

Jag hoppas på att Du lycka övertyga dina matskribenter att bojkotta recept med odlad lax! Fisken är inte bara sjuk.
Vid svenska odlingar ser vi konsekvenser; övergödning som förstör våra hav, sjöar och vattendrag och också våra stränder!

Med vänlig hälsning

Lena Hjärpne

Här kommer hennes svar:
Hej igen Lena!
Tack för ditt mejl, vi tittar åter på frågan och försöker klargöra även i tidningen vad som är bra och inte.

Jag återkommer till dig!
Gunilla.”

Detta har inte skett. Jag behöver väl inte berätta att i veckans tidning fanns flera recept på lax?

TÄNK OM VI KUNDE FÅ MED OSS MEDIA FÖR ATT FÅ SLUT PÅ ODLING AV LAX I ÖPPNA KASSAR!
Det blir alltså en ny vända med mail till chefredaktören!
Lena Hjärpne

Om tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på december 14, 2017 by i Fiskodling, Gifter i vår vardag, Lena Hjärpne, Odlad lax.
%d bloggare gillar detta: