Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

ETT VANVETT MED DAGENS ”OPPDRETT!”


pengarföremiljönRune Birger Nilsen medlem i facebookgruppen Redd Laksen og Sjøørreten fra den miljøfientliga oppdrettsnæringa, har nyligen skrivit ett inlägg i Bergensavisen. Han har tipsat mig om detta, och jag har funnit det mycket läsvärt, därför har jag gjort en översättning som jag hoppas intresserar flera!
Läs debattartikeln nedan:

”Pengar före miljö
Övergripande politik för lax och regnbåge är symbolisk politik och går ut på att arbetsplatser och resultat är viktigare än hänsynstagandet till natur och miljö, säger författaren till inlägget.

Det är påfallande lite debatt om den största pågående miljökriminaliteten i Norge och i Hordaland i synnerhet. Fångad lax /svartlistad anadrom* regnbågsöring, laxlöss och sjukdomspridning bidrar till nedbrytningen av vildlax- och havsöringspopulationer. Problemet är inte bara begränsat till vild lax och havsöring, vår regnskog ”fisk och hav” försämras av sjukdomar, läkemedel och avfall från en växande öppen industri. Rensarfisken (bland andra Sjurygg, som ska äta upp laxlössen) placeras ut i de öppna kassarna utan hänsyn till konsekvenserna. Det visar sig att dödligheten bland dessa är mellan 60-100 procent. På kort tid, har detta djurplågeri satts i ett dåraktigt system.
*Anadroma fiskar lever i saltvatten i havet men vandrar uppåt för att leka och fortplantar sig i sötvatten).

Odling av lax och anadrom regnbågsöring i öppna kassar har inte drivits hållbart sedan början av 70-talet, och detta fortsätter. Den första trafikljusbedömningen av laxlöss på vild lax har nyligen presenterats och området från Karmøy till Sotra har fått statusen RÖD.

Vad säger våra folkvalda i Hordaland om det och vad kräver dessa? Det blev tyst. Faktum är att det står illa till för vildlax och havsöring i Hordaland. Kravet på hållbarhet är kastat överbord. Det är trist att se folk få betalt för att fiska upp räddad odlad lax och anadrom regnbåge. Vissa hävdar att mer forskning behövs. Ordet ”kunskapshål” och ”ung näring” är ord som upprepas ofta. Historisk dokumentation visar emellertid att kunskapen var oerhört stor redan 1973. Det hade funnits slutna anläggningar idag om bland annat Havforskningsinstitutets rapporter ”fisken och havet” hade tagits på allvar.

År 1973 lades lösningar på slutna system bestående av betong eller glasfiber fram. Med andra ord, ”Hållbar förvaltning”. Kunskapen var så bra för 44 år sedan, att dagens problem och utmaningar kunde ha undvikits! Faktum är idag att grundlagens, paragraf 112, naturmångfaldslagen, djurskyddslagen, vattenbrukslagen och föroreningslagen delvis åsidosatts eller missbrukats.

Den övergripande politiken går ut på att antal arbetstillfällen och resultat är viktigare än hänsynstagande till natur och miljö.

Akvakulturindustrin har försökt ”knäcka” laxlössen i 44 år utan framgång, och förtvivlan leder till galna uppfinningar. Fem miljarder kronor per år i kampen mot laxlöss är inte ovanligt. En årlig ökning på 5 miljarder kronor skulle kunna ha använts för att bygga slutna anläggningar med integrerad automationsteknik. Skeptikerna hävdar att det tar tid att utveckla tillräckligt bra slutna lösningar. Tekniken är klar för användning, vi har ingen tid att förlora.

Konsumenten bör veta att öring inte bara är öring i butiken. Förpackningen är ofta vilseledande. På förpackningens framsida står det ÖRING med stora bokstäver, men på baksidan med  liten text står Oncorhynchus mykiss. Oncorhynchus mykiss är en anadrom regnbågsöring (steelhead) med ursprung i Nordamerika. Arten är svartlistad i Norge. Förrymda regnbågsöringar gräver upp gruset i älvarna på våren och förstör romgroparna för vild lax och havsöring på hösten. Korsning sker med hybrider som ett resultat. Genetisk störning är ett stort problem och sätter press på Norges vilda stammar.

Vattenbruksnäringen och affärsinnehavare har förstått att ordet regnbågsöring kan åstadkomma oönskad debatt. På så sätt uppstår de nya ”fiktiva” varorna som ”Norsk fjordörring” och ”Vestserålsöring”. Juridiskt sett helt lagligt, förklarar branschen. Det bör noteras att akvakulturlagen skiljer mellan öring och regnbåge. Förteckningsoperationen är olaglig, vilket jag har anmält till Livsmedelsverket. Den enda arten som kan kallas norsk fjordöring är havsöring, vår egen öring.

Naturvårdare har genomfört demonstrationer mot monstermaster i Hardanger och gruvbrytning i Førdefjorden, och NOAH (organisationen för djurens rättigheter) går i fackeltåg mot pälsodling årligen. Varför inte demonstrera mot det största miljöbrottet i Norge? Idag sätts en oceanbaserad halvsluten monsterhavskasse i drift av Frøya. Kan de garantera att havskassen inte kommer att fungera som brobyggare mellan kust och hav, där laxlöss och sjukdomar sprids över stora geografiska områden? Varför inte lösa problemen vid kusten först?

Den öppna odlingsindustrin har lett till konstgjord andning genom panikodling. Lösningen är slutna odlingar. Slutna odlingar förbättrar fiskens välfärd, lössen kommer att stängas ute, fisken växer snabbare, blir friskare och fastare, avfallet släpps inte ut och den lilla rensarfisken får vara ifred. Viktigast är,  att miljön inte påverkas negativt av näringen. Lobbyister förför politiker .Ihopvävda relationer, inkompetens och missförstådd girighet har hamnat i ett slags normalt bedrägeri mot människor och natur.

Skriven av Rune Birger Nilsen, Mathopen
Översättning: Lena Hjärpne

2 kommentarer på “ETT VANVETT MED DAGENS ”OPPDRETT!”

 1. Tormod Vangberg
  november 13, 2017

  Lena, du er rett og slett ”verneverdig” og fortjener en pris, gjerne en bauta eller statue også. Hvis flertallet av beforlkninga hadde vært så engasjert som du er i miljøspørsmål, ville vi merket forbedringer. Det gjør vi dessverre ikke nå.

  Gilla

 2. tipota15
  november 13, 2017

  En staty vore kanske inte så dumt – men med eftertanke tror jag att det är bäst som det är. Men tack snälla Tormod för de värmande orden! Det känns skönt nu när vintern kryper närmare!

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: