Savethebaltic.se/Waterforlife.se

Water for Life Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

KAN DET SÄGAS BÄTTRE?


PORSANGERFJORD

Idag läste jag på en av många facebooksidor som handlar om fiskodling och motståndet mot denna.
Per Inge Oestmoen i  Facebookgruppen aktionsgruppa mot oppdrett i Porsangerfjord har gjort en enkel, tydlig sammanfattning av argument varför vi inte ska ha odling av rovfisk i öppna kassar i våra vattendrag, detta oavsett var i världen.
Det är argument som många känner igen, men återigen kanske ännu  fler inte är medvetna om.

Jag har med Per Inges godkännande fått översätta och publicera hans text, vilket jag är tacksam över!
Jag tror att detta inte kan sägas alltför många gånger:

”Hej alla!

Här har jag skrivit några korta argument mot odlad lax, argument som kan användas i diskussioner.
Odlad lax är inte det samma som vild lax. Odlad lax är framavlade, avlade för att växa många gånger snabbare än vildfångad. Detta har sänkt kvaliteten.

Dessutom är fiskodling en så stor verksamhet att det inte finns tillräckligt med mat i havet för att få mat till odlad fisk. Havet tömdes på småfisk. Därför har odlingsindustrin börjat använda sojabaserad foderblandning som fiskfoder. Men soja och vegetabilier är inte naturlig mat för fisken. Resultatet blir att näringskvaliteten minskar ytterligare, särskilt när innehållet i det viktiga omega-3 fettet kraftigt reduceras.

Båda dessa faktorer gör att odlad lax har betydligt sämre näringsvärde än vild lax.

För att få tillräckligt med soja, exploateras stora jordbruksarealer och regnskog huggs ner för att producera soja. Detta är extremt farligt för miljön även i utomlandet – vi förstör andra länders naturresurser och matjord för att odla norsk lax. Detta är både miljövidrigt och osolidariskt gentemot andra länders folk.

Utöver detta kommer lokala miljökonsekvenser att ske. Hela den odlade laxens situation är onaturlig, hundratusentals fiskar trängs ihop på en liten yta. Detta leder till sjukdomar som måste bekämpas med antibiotika som är giftigt. Odlad lax blir av samma skäl plågade av parasiter – särskilt havslöss. Således måste ännu fler gifter användas och både ekosystemet i området och fisken blir giftiga. Det här är inte hälsosam mat.

Industriellt vattenbruk tränger ut lokala fiskare och ger ekosystemet stor skada. Skadan uppkommer genom utsläpp av föroreningar såsom nämnts, inklusive mycket giftiga kopparföreningar. Men leder också till enorma mängder fiskavföring på havsbotten där syrebrist och massdöd av bottenfauna uppstår. 2014 motsvarade den organiska föroreningen från odlad fisk längs den norska kusten som ett avlopp från 17 miljoner människor.

Odlad lax som rymt blandar sig också med vild fisk och försvagar den vilda fisken genetiskt. Detta kan leda till att hela stammar av vild lax decimeras och i värsta fall utrotas.

Detta är inte en industri som är värt att stödja och odlad fisk inte är ett livsmedel som har den kvaliteten vi ska ha i vår kost.”
Bild: Boarische Wikipedia

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 9, 2017 by in Fiskodling, Gifter i vår vardag, Havslöss, Lena Hjärpne, Norge, Recirkulationsanläggningar RAS.
%d bloggare gillar detta: