Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

HÄR TRIVS HAVSÖRINGEN


Billy Göransson

hav

Några fiskeintresserade frågar på nätet om det går att få havsöring på spö efter norrlandskusten. Svaret är att det går men det är inte enkelt att veta var. Man måste betänka att norrlandskusten är lång. Från Gävle till Haparanda är det ungefär åttiofem mil. Därför tänker jag begränsa mig till en liten del av den sträckan nämligen en mindre del av hälsingekusten. Där finns en rad små fina åar som är havsöringsförande. Detta innebär att det finns havsöring i havet utanför dem. Svårigheten ligger i att kunna hitta öringen i havet och att få den att hugga.

Ett sätt att få information om heta platser kan vara att tala med ortsbefolkningen. På en direkt fråga om öringsfiske kommer man oftast ingenstans men ibland går det ändå att få fram viktig information. Då är det viktigt att man är lyhörd. Vid samtal om väder, vind och fiske nu och förr kan det plötsligt hända. På frågan om fisket var bättre förr kan svaret bli: Jag minns att förr kunde Jonny få lax på näten strax före midsommar alldeles utanför sin sommarstuga. Om man kan ta reda på var Jonnys sommarstuga ligger har man ett tips på både plats och tid på året. Att det inte var lax utan havsöring Jonny fick kan man räkna med. Ortsbefolkningen skiljer inte så noga på lax och havsöring. För övrigt skulle det väl inte vara någon nackdel om det slank med en och annan lax.

Ett annat tips kan vara att tillflöde av sötvatten lockar havsöringen, speciellt på våren. Titta alltså på en detaljerad karta efter små bäckar och åar som mynnar i havet. Förutom att titta på kartor kan det underligt nog finnas tips där man minst anar det. Personligen har jag hittat en bra fiskeplats genom att råka läsa en bygdebeskrivning. I den stod det att man förr drog not efter lax på orten. Detta skulle skett på ett ställe, som jag till att börja med, skulle betraktat som helt ointressant för havsöring. Vid samtal med äldre ortsbor framkom det att man fick ganska bra med fisk på det där stället. Följdfrågan var naturligtvis: Då drog man väl från båt. Svaret blev förvånande nog att noten drogs från land. Vid närmare studium av området stod det klart att det finns några mycket små bäckar som mynnar där. Det verkar alltså som om sötvattnet lockar tillräckligt. Senare har jag fått veta att ett äkta par brukar fiska av just det här stället från land och havsöring har de fått. Då kändes det skönt att ha fått ett litet bevis på att idéerna stämmer.

l24vc1filkmi6yidmihl

Ett hett ställe som jag hittat genom studium av kartor är en udde vid en liten vik med sandstrand. På det stället ligger en liten tjärn omkring hundra meter från havet. På våren när snön smälter rinner en mycket liten bäck ut från tjärnen och ner i havet vid sandstranden. Jag har fiskat på platsen men inte lyckats fånga någon öring men väl haft öringar gående efter draget ända in till land. I ett av fallen bedömde jag öringens vikt till omkring fem kilo. På den tiden kände jag inte till att man ofta kan få öring som följt efter draget att hugga om man i nästa kast vevar in riktigt fort eller byter bete.

smolt-tt-jpg

Vissa tider på året kan man som sagt finna öringarna nära åmynningarna. Dels på våren när de går upp på sin årliga vårvisit i ån och dels på hösten när de går upp för att leka.  På vissa ställen går det att få hugg från land men det är en stor fördel att ha tillgång till båt. Båten ska helst vara grundgående då det ofta är mycket stenig botten. Bäst fungerar en mindre roddbåt med utombordsmotor. På den kan motorn nämligen enkelt fällas upp. Annars är det lätt hänt att man måste besöka en propellerreparatör. På en del ställen kan stranden vara så otillgänglig att förflyttning är svår utan båt. Hur stenigt det kan vara under ytan framgår tydligt när man tittar på sluttningarna upp från havet. Räkna med att det ser lika dant ut under vattenytan. Det sägs att om man äger mark på platsen så är man stenrik.

Personligen har jag erfarenhet av en liten fin å där jag fått havsöringar på över två kilo. Bonden som äger marken jag fiskat från säger sig ha sett grova stjärtspolar skymta i åvattnet under augusti-september. Stjärtspolar som är betydligt grövre än den han just står och betraktar på min nyfångade öring på 2,2 kg. Han sitter varje dag på första parkett genom att han kan bevaka åns absolut bästa hölja från frukostbordet. Själva ån mynnar i havet i en djup, smal vik. Just där finns alltså öringarna under en viss del av året. Även i systerviken en bit bort har öring tagits på spinnspö från land från tiden för islossningen fram till pingsten. Just där mynnar bara små bäckar men det räcker tydligen för att den lilla sötvattensmängd dessa ger ska locka till sig öringar.

Vid midsommartid försvinner öringarna ut till havs. Vad detta beror på är svårt att säga men en viktig faktor torde vara att lekströmmingen går ut igen vid midsommartid. Två andra faktorer som kan påverka är att vid midsommartid ökar nöjestrafiken med småbåtar från nära nollaktivitet till livlig. Den andra faktorn är att vattnet närmar sig badtemperatur, alltså ett förhållande som inte passar havsöringen. Vattentemperaturen styrs oftast av vindförhållandena. Vid ostliga vindar driver ytvattnet in och temperaturen i vikarna där man vill att öringarna ska hålla till stiger snabbt upp till 20-22 grader. Vid västliga vindar kan vattentemperaturen sjunka från 20-22 grader till 7-8 grader över en natt. Det är alltså viktigt att hålla reda på vindarna och vattentemperaturen. Ett tillhåll för öringen under högsommaren är, enligt ortsbefolkning, intill stränderna på de stora friliggande öarna mycket nära öppna havet eller vid friliggande grund nära dessa öar.

Att försöka kartlägga möjligheterna till fångst av havsöring på spö i havet längs hela norrlandskusten är en övermänsklig uppgift. Däremot kan man med lite tur och nyfikenhet hitta sitt eget drömställe om man begränsar sig till ett litet kustavsnitt på vilket man lägger ner tid på både samtal med lokalbefolkningen och studium av kartor. Inte minst ska man använda sjökort, egen fantasi och kunskap. Till sist ska man pröva sina idéer. Beten som fungerat är långsmala silverfärgade drag av typ Toby. Dupp med små röda gummikusar i 30 mm-klassen har fungerat utmärkt. Jiggar i olika storlekar och färger borde också kunna fungera.

 

Om HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på augusti 23, 2017 by i Öring, Östersjön, Billy Göransson, Havsöring, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: