Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Åre kommun: Hur blir det med fiskodlingen i Kall?


Question

Den planerade fiskodlingen på land vid Kallsjön behöver mer underlag. Jätteladans påverkan på landskapsbilden är inte tillräckligt utredd, anser Åre kommun som också tycker att vattnet bör renas mer innan det släpps tillbaka i sjön.

Större än nybyggda Hallströms verkstäder vid E 14 i Ås och med plats för 4 000 ton röding. Det är känt att Sveriges största fiskodling på land planeras vid Kallsjön, på en udde nedanför kyrkan i byn på Åreskutans baksida.

Två processer pågår parallellt kring bygget av Cold Lake AB:s satsning.

En miljöprövning vid Miljöprövningsdelegationen, MPD, i Härnösand och en detaljplaneprocess hos Åre kommun.

När det gäller detaljplanen har företaget fått positivt besked från Åre kommun om att ta fram förslag till en detaljplan. Men när det gäller miljöprövningen har Åre kommun fler invändningar.

I sitt remissvar till MPD skriver Åres miljöavdelning att den stora ladans påverkan på landskapsbilden borde ingå i miljökonskevensbeskrivningen. Det gör den inte nu. Strandskyddet är inte heller beskrivet. Själva bygget är inte heller beskrivet. Det är troligt att det kommer att skapa stora mängder av jordmassor och hur de grumlar Kallsjön finns inte med i konskevensbeskrivningen, menar kommunen.

Slutligen menar Åre kommun att företagets planer på att börja produktiuonen i liten skala och släppa ut 0,6 ton fosfor för att sedan öka till 2 ton när odlingen är fullt utbyggd, inte är tillräckligt. Det krävs ökad rening.

Trots att odlingen på land sker i ett mer slutet system än när kassar ligger i sjön, kommer vattnet att släppas tillbaka i Kallsjön.

Åre kommuns sista invändning gäller lokaliseringen av odlingen. Åre kommun vill inte att ladan byggs nära skjutbanan i byn och därmed 150 meter från närmaste bostad.

Läs också: Sveriges största fiskodling på land ansöker om tillstånd – udde i Kall kan få jättelada

Källa: Östersundsposten 2017-08-02 av Maria Lindholm, Foto: Public Domain Pictures

063-16 16 21maria.lindholm@mittmedia.se

2 kommentarer på “Åre kommun: Hur blir det med fiskodlingen i Kall?

 1. Tormod Vangberg
  augusti 2, 2017

  På land eller i sjøen, uansett så tvinges denne skapningen, som den eneste på kloden til å vokse opp i en blanding av eget ekskrement (dritt) og maten (pellets) samt en god del mikroplast som løsner fra foringsrørene. En ganske så uetisk virksomhet, når sant skal sies. Hertil kommer at det er en usannhet at lakseoppdrett produserer MAT for en økende verdensbefolkning, hvorav mange sulter. Sannheten er jo at laks er ekstra-mat for mennesker som allerede har mer enn nok av mat på bordet. Vi bør alle i stedet være aktive og jobbe for reint hav, reine elver og innsjøer for det er derfra vi alltid har fått rein spiselig fisk og fiskeprodukter(mat) for vanlige folk og folk som sulter.

  Gilla

 2. Björn Olsson
  oktober 30, 2017

  Här var det var många myter på en gång.

  1. Tekniskt sett är det rätt att fisken lever i vatten som är ”använt” precis som du andas in din egen och andra människors utandningsluft och virus mm när du är inne i en byggnad. Vitsen med RAS är att rensa vattnet så att det blir hygieniskt OK.

  2. ”En god del mikroplast som lossnar från foderrørene”?? Var har du fått det ifrån? Jag tror du blandar ihop plastpåsar i havet och foderrör, det har dock inget med varandra att göra.

  3. Lax och röding är guldkantat, ja. Men dom som äter röring äter inte billig mat samtidigt, därmed blir den billiga maten såld till andra människor. Rödingen ingår i den totala matförsörjningen på lik linje med annan mat.

  4. Vi bör alla jobba för rent hav, rena älvar och rena innsjöar. Att äta odlad fisk är ett bra bidrag. Tvärt emot vad folk tror används det bara en tiondel av kemikalier för att få fram ett kilo odlad fisk jämfört med till exempel 1 kg grönsaker.

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på augusti 2, 2017 by i Fiskodling, Lena Hjärpne, Recirkulationsanläggningar RAS, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: