Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

DOMEN MOT DE TRE FISKODLINGARNA VID HÖGA KUSTEN I NORSK PRESS


norska tidningar

”Sverige förbjuder odlingar i öppna kassar i havet.” ”Den svenska Mark- och miljööverdomstolen har satt ner foten gällande fiskodling i öppna kassar. Så skriver tidningen HIGH NORTH NEWS från 17 mars 2017

Det är tre fiskodlare som bedriver odling av Regnbåge i området Höga kusten i Sverige, som Mark- och miljööverdomstolen nu sätter stopp för. Odlarna har fått tre år på sig att stoppa driften, och det är inte möjligt att överklaga domen. Direktören för Matfiskodlarnas branschorganisation Daniel Wickberg säger till Sveriges Radio att han fruktar ödesdigra konsekvenser på grund av beslutet.

En av odlarna säger att det kommer att bli slutet för hela branschen. Motståndarna till havsbaserat vattenbruk anser att det är bättre att flytta produktionen av landet, för att få bättre kontroll av utsläpp som kommer från produktionen, medan odlarna i sin tur pekar på att det för närvarande inte finns bra lösningar för landbaserat vattenbruk som också är försvarbart ekonomiskt.

De företag som har fått tre år på sig att stänga produktionen vid dessa platser är Nordic Trout Sweden AB och Mjällom Fisk AB.

Norskägda Wangensten Fisk AB driver odling i Storsjön i Jämtland har ansökt om tillstånd att öka produktionen till 850, men får bara högst 550 ton. Wangensten använder fisk som produceras i Storsjön till rakfiskproduktion.* Vd Jørn Wangensten säger till Intrafish att de kommer att anpassa sig till domen.
Källa:  www.highnorthnews.com,
Tormod Vangberg

*Rakfisk är en norsk maträtt som vanligtvis tillagas av fiskarterna öring, sik och röding. Fisken bereds genom fermentering och autolys. Beredningsmetoden är alltså densamma som för den svenska maträtten surströmming.
Källa: Wikipedia

Om tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på juni 23, 2017 by i Bevara Världsarvet Höga Kusten, Fiskodling, Lena Hjärpne, Norge, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: