Savethebaltic.se/Waterforlife.se

Water for Life Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

GRÖNT LJUS FÖR KRAVMÄRKT LAX I ÖPPNA KASSAR


odling

2017-05-11 släppte Världsnaturfonden WWF sin årliga Fiskguide och alla KRAV-märkta fiskprodukter får grönt ljus. I KRAV-märkt fiskodling sägs att närmiljön skonas och att fodret är ekologiskt och hållbart enligt KRAV.

Samtliga KRAV-märkta fiskar får grönt ljus i WWFs Fiskguide. Ungefär hälften av all fisk och skaldjur vi äter i världen är odlad. Lax är den fisk som äts allra mest i Sverige och mer än 90 procent av laxen som säljs i våra butiker är odlad och importerad från Norge. Odlingen kan medföra problem som att laxen matas med foderfisk från ohållbart fiske och att närmiljön skadas av näringsbelastning, kemikalieanvändning och bekämpningsmedel från odlingen.

 WWFs Fiskguide uppmanar konsumenten att vara försiktig med konventionellt odlad lax från Norge, men ger däremot grönt ljus för KRAV-märkt lax, som odlas ekologiskt. 

– KRAV-märkt lax är en högvärdig produkt med en bättre fettsyresammansättning än konventionellt odlad lax. Den ekologiska produktionen är snällare både mot miljön och fisken jämfört med konventionell odling, säger Roy Alpanes, vd på KRAV-certifierade Flakstadvåg Laks.

Endast tre procent av norsk laxodling är idag ekologisk, men genom ökad efterfrågan kan andelen öka.

Här är ett smakprov från utbudet av KRAV-märkt lax:

  • FAVORIT – Ekologisk lax, 250 gram
  • Garant Ekologisk laxfilé – 250 gram*
  • I Love Eco lax, 280 gram*
  • Lobster Seafood – Laxfilé portionsbitar, 250 gram
  • Änglamark – Lax varmrökt bit naturell, ca 250 gram*
    (Anm. De märkta med * ingick i Testfaktas analys av olika laxprodukter i februari. ALLA testade produkter innehöll förbjudna bekämpningsmedel så även dessa!)
    Läs mer om testet HÄR

KRAV-märkt laxodling innebär:

  • Ekologiskt och hållbart foder: Fiskarna matas med ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser får användas i fodret.
  • Fiskvälfärd: Fiskarna ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra. Gränsen är max 10 kilo biomassa per kubik mot 25 kilo per kubik i konventionell odling.
  • Miljöhänsyn: Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning. Odlingskassarna får inte impregneras med kemikalier som innehåller koppar och laxlusen får inte behandlas med kemiska bekämpningsmedel.

(Anm. Sjuryggen, eller läppfisken används att avlägsna havslöss. Men nu har
fisken som äter upp havslöss har själva blivit sjuka

Källa: NRK, Adelina Ibishi journalist. Publicerat 17-01-24
https://www.nrk.no/nordland/na-har-rensefisken-blitt-syk-1.13337296
Save the Baltic WordPress

Mer information om KRAV-märkt fisk och skaldjur
 http://www.krav.se/sa-blir-fisken-krav-godkand

Kontakt:
Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 070-665 93 76

Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV-märket är ett registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV.

Källa: Pressmeddelande från KRAV/ Mynewsdesk 2017-05-12. Bild: Vaken,se
http://www.mynewsdesk.com/se/krav/pressreleases/krav-faar-groent-ljus-i-wwf-s-fiskguide-foer-haallbara-val-1959653

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 15, 2017 by in Ekologisk, Fiskodling, Havslöss, Lena Hjärpne, WWF.
%d bloggare gillar detta: