Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Ljusning för landbaserat vattenbruk i Danmark: Danish Salmon närmar sig break-even


Danish Salmon

Efter sex års verksamhet hoppas grundare och laxexportör Ole Hatlebakk på plusresultat under 2017.

Danish Salmon har utropats till ”världens största landbaserade vattenbruk”, men har kämpat hårt för att leverera både fisk och vinst.

Efter sex års verksamhet, har odlaren gjort sig dyrköpta erfarenheter. Tyngst var det 2014, när det visade sig svårare än väntat att rena vatten som fyller cementtankar i Hirtshals. Detta resulterade i sin tur lukt för närboende innevånare och Hjørring kommun ställde ultimatum:  Få kontroll på lukt eller stäng av anläggningen.

Förbättring
Detta kostar pengar. Under 2014 och 2015 förlorade företaget 43.500.000 danska kronor. Men luktproblemet försvann åtminstone.

Förra året gick bättre, även om det fortfarande fanns röda siffror på nedersta raden.

– Vi räknar med att årsvinsten 2016, utan att jag kan säga det säkert, kommer att förbättras med 100-150 procent jämfört med 2015, säger en stor aktieägare Ole Hatlebakk till Fødevarewatch

Efter 2017, hoppas han har företaget lagt förlusterna bakom sig.

Liten vinst?
– Det är mycket bra, och det innebär att vi förmodligen kommer att vara i balans, och kanske, om vi har tur, få en liten vinst 2017.

– Vi börjar bli lite stabila gällande leveranser, vi har fått en mer stabil produktion, slakt och leverans till marknaden, säger han och tillägger att Danish Salmon har tecknat ett avtal med Rema 1000 om leveranser av 20 ton lax per månad.

År 2016 producerade Danish Salmon 600 ton rensad vikt – för långt under förväntade 2.000 ton.  I år hoppas man att uppnå en slakt på mellan 900 och 1000 ton lax.

Nyheter 10.04.2017
Källa Ilaks.no, Bild: Jan Josefsen, Danish Salmon. Översättning: Lena Hjärpne
Artikeln på norska: http://ilaks.no/danish-salmon-naermer-seg-break-even/

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 11, 2017 by in Danmark, Fiskodling, Lena Hjärpne, Recirkulationsanläggningar RAS.
%d bloggare gillar detta: