Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Danmark och Tyskland struntar i stopp för torskfiske


torsk

Danmark och Tyskland fiskar torsk i västra Östersjön under torskens viktiga lekperiod, trots att EU:s fiskeministrar har enats om att detta inte skulle vara tillåtet. Först ut att bryta överenskommelsen var Tyskland. När nu Danmark med sina höga fiskekvoter följer efter kan det få allvarliga följder för det känsliga torskbeståndet. Danmarks miljöminister, skyller på tyska undantag, men kritiker hävdar att detta saboterar alla försök att skydda torsken.

Torsken i Östersjöns västra bestånd är starkt hotad enligt Internationella havsforskningsrådet ICES. Tillväxten har aldrig varit sämre. De flesta torskarna är bara omkring 30 centimeter eller mindre och mängden könsmogen fisk ligger på kritiskt låga nivåer. För att ge beståndet en chans att återhämta sig enades EU:s fiskeministrar om att förlänga förbudet för torskfiske i västra Östersjön under den viktiga lekperioden, från 1 februari till 31 mars.

Häromdagen gav miljöminister Esben Lunde Larsen (Venstre) danska fiskare rätt att strunta i detta.

Tillståndet handlar visserligen bara indirekt om torsk. Det är rödspätta som danska fiskare får ge sig ut för att fånga. Men det går inte att fiska spätta utan att samtidigt fånga torsk. Och nu har de danska fiskarna regeringens tillstånd att göra det.

– Ett helt oansvarigt beslut som visar att EU:s lagstiftning inte fungerar, säger Jan Isaksson, chef för organisationen Fiskesekretariatet som arbetar för hållbart fiske i Östersjön.

Fångsterna får inte vara så stora att de hotar arternas tillväxt. Det är innebörden i den fiskepolitik som EU införde 2014.

– De trålar som används för plattfisk får dessutom vara mer finmaskiga än de som används för torsk. I praktiken ökar därför risken för att få upp mer av riktigt små torskar, som ligger under minimimåttet och ännu inte har blivit könsmogna, säger Gustaf Almqvist, fiskeriexpert vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Stoppet för fiske när torsken fortplantar sig är viktigt och effektivt, säger Jan Isaksson.

– Under lektiden är torsken som mest sårbar. Men då är den också som enklast att lokalisera och fånga, eftersom den samlas i stora stim.

Danmark utnyttjar ett kryphål i EU-lagstiftningen. Det är helt omöjligt att övervaka om de danska fiskarna fiskar efter torsk eller rödspätta nu, säger Jan Isaksson.
Källor: Sydsvenskan, Daniel Rydén 2017-02-14
http://www.sydsvenskan.se/2017-02-14/danmark-struntar-i-totalstopp-for-torskfiske
havet.nu 2017-02-20
http://havet.nu/?d=190&id=48075
Foto: Minibladet PT

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 20, 2017 by in Östersjön, Överfiske, Lena Hjärpne, Uncategorized, Yrkesfiskare.
%d bloggare gillar detta: