Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Odling i slutna system till samma kostnad som traditionell – i Norge?


laxar

Man talar här om ”hela skalan av sluten teknik, och att det är flytande slutna system i havet där tillväxten är som störst.” Vad det betyder i sin helhet framgår inte i denna nyhet. Det ska bli intressant att följa den norska utvecklingen och hoppas även att vi i Sverige ska få fler fiskodlingar i helt slutna system än de som för närvarande är nyligen påbörjade, eller projekterade!

Norge
Produktionskostnaderna i traditionell fiskodling ökar snabbt på grund av havslöss. Kostnaderna växer mycket snabbare än produktionskostnaderna för drift i slutna system.

Ctrl Aqua arbetar med hela skalan av sluten teknik. Men Bendik Fyhn Terjesen på Nofima, säger att det är flytande slutna system i havet där tillväxten är som störst.

– Det finns 23 nya projekt i just detta koncept. Av dessa är nio projekt som aktivt pågår, och 14 projekt planeras, säger Terjesen Rengöringsfisk konferensen i Trondheim, tisdag 5 februari.

Ctrl Aqua är involverad i flera av dessa projekt.

Praktiskt taget noll löss
– Vi täcker många olika slutna teknologier och arbetar med volymer upp till 21,0000 kubikmeter. Generellt sett kan man säga att fisk som produceras i slutna anläggningar har nära noll löss. Några löss finner man i enklare lösningar, men de är mycket få. Det finns förmodligen andra utmaningar som kommer att göra sig gällande än bara löss i slutna tankar, påpekar Terjesen.
Bland specifika utmaningar han nämner är att det är viktigt att förbättra biosäkerhet. Dessutom finns det ett problem med maneter som skapar problem.

– Detta undersöker vi vidare i projektet ”Intake” där vi vill ta bort löss och maneter samtidigt som vi titta på vilken effekt detta har när det gäller att ge en grogrund för opportunister, förklarar Terjesen.

Produktionskostnaderna i traditionell fiskodling ökar
Den andra stora utmaningen när det gäller sluten teknik är produktionskostnaden.

– År 2013 kostade det mellan fem och tio kronor mer att producera fisk i slutna system än i öppna kassar i havet. Samtidigt ökar också kostnaden för traditionell odling varje år på grund av havslöss. Kostnaden där blir större än den man ser för slutna system, som har en alltmer positiv utveckling. Dessa kostnader kommer någon gång att möta varandra, avslutar Terjesen.

Källa: Ilaks.no,  Elisabeth Nodland, 07.02.2017
http://ilaks.no/det-koster-fem-til-ti-kroner-mer-a-produsere-i-lukket-merd/

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 8, 2017 by in Fiskodling, Lena Hjärpne, Norge, Norska laxindustrin, Recirkulationsanläggningar RAS, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: