Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Ansökan om tillstånd till Sveriges största fiskodling på land i Jämtland


kall

Foto: JL-foto-Jörgen Larsson
Länsstyrelsen föredrar landbaserad odling.
– Vi tycker det är bättre på land. Foder och fekalier hålls på land och det blir mycket mindre fosforutsläpp i sjön, säger Britta Munksten vid länsstyrelsens vattenverksamhet.

Ansökan gäller ett bygge av en jättelada vid E14 i Åre med plats för 4000 ton röding. I alla fall om ansökan om fiskodlingen går igenom och om Åre kommun medger en byggnad vid stranden av Kallsjön som är drygt 25 000 kvadratmeter stor.

– Det är nu vi startar processen. Det är en demokratisk process och det kommer säkert att komma fram många synpunkter, säger Jari Hiltula, samhällsbyggnadschef i Åre kommun.

Det är Cold Lake Ab, som vill starta Sveriges hittills största landbaserade fiskodling.
Se artikel från februari 2016 HÄR

Exakt plats är inte bestämd, men markavtal är redan klart på en udde nedanför byn, strax sydväst om kyrkan.

Tre alternativa platser ingår i den ansökan som bolaget har lämnat in till Miljödomstolen. En ligger 50 meter från sjön, en annan längre bort.

Ansökan handlar om att få ta 300 liter vatten per sekund ur Kallsjön. Vattnet ska pumpas in i en tio meter hög odlings- och slakteribyggnad där så mycket som 4 000 ton röding ska få plats.

I och med att fiskodlingen sker på land kommer vattnet att renas innan det släpps ut i sjön igen.

– Det är fascinerande att teknikutvecklingen har gått så snabbt. Säkerheten blir ju bättre med odling på land, fiskarna kommer inte att kunna rymma och smittorisken är nere på noll. Men det kommer att komma slam i sjön men vansinnigt mycket mindre än om det hade varit öppna kasseodlingar, säger Erik Olofsson, landsbygdsutvecklare för vattenbruk vid Torsta.

Bolaget bakom ansökan vill använda Kallsjön, närheten till fjällen och platsen i sin marknadsföring.

– Och de vill att ladan ska smälta in i miljön, säger Erik Olofsson som har skrivit bolagets ansökan.

Och den beräknas bli stor med jämtländska mått mätt. I ansökan skissas på 16 000 kvadrat för odlingen och 10 000 kvadrat för slakteridelen. Dessutom behövs pumphus.
Källa: Östersundsposten  2017-02-04 Maria Lindholm
063-16 16 21maria.lindholm@mittmedia.se
http://www.op.se/jamtland/are/sveriges-storsta-fiskodling-pa-land-ansoker-om-tillstand-udde-i-kall-kan-fa-jattelada

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 4, 2017 by in Fiskodling, Lena Hjärpne, Recirkulationsanläggningar RAS, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: