Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Ska ny lag i EU få bukt med överfisket?


fiskebat
Foto: Ingo Wagner/AP (Arkiv 2016) SvD

EU tar nu ett stort steg för ökad öppenhet för att komma åt överfiske och korruption genom att offentliggöra information om hela sin externa fiskeflotta

EU har en av de största internationella fiskeflottorna. Över en fjärdedel av EU:s fångster fiskas utanför EU. Därför har EU ett stort ansvar att se till att europeiska båtar fiskar på ett lagligt och hållbart sätt. Det säger Linnéa Engström, milijöpartist och EU-parlamentariker.

Detta gäller i all synnerhet i regioner som Stilla havet, Indiska oceanen och utanför Afrikas kust, där det finns sårbara kustsamhällen som är beroende av fisket för inkomst och för matsäkerhet.

Det är många länder som konkurrerar om fisken, till exempel Kina, Ryssland, Taiwan och Korea.

Under flera års tid har EU arbetat med att förbättra kontrollen av europeiska fiskebåtar. Just nu saknas helt information om alla de fartygsägare som förhandlar privata avtal direkt med olika länder.

2017 blir ett viktigt år för haven. Nu tar man ytterligare ett steg genom ett nytt banbrytande lagförslag som reglerar den mest grundläggande frågan: vilka båtar ska få tillstånd att fiska utanför EU:s vatten? En rad nya krav ställs på båtägare när de ansöker om tillstånd. De måste bland annat visa att de har fiskat lagligt och att de inte har försökt undkomma ansvar genom att registrera om sin båt till mindre nogräknade länder. Dessutom ska EU för första gången samla information om dessa tillstånd och båtar i ett gemensamt elektroniskt register där en del av informationen blir offentlig.
Betänkandet går till omröstning i plenum i Europaparlamentet 2017-02-02.

Innan den slutgiltiga texten klubbas förhandlar Europaparlamentet och EU:s medlemsländer sinsemellan om utformningen av lagtexten, som är en viktig hörnsten när det gäller att stoppa överfisket i våra hav.

Haven har fått ett eget hållbarhetsmål inom FN:s nya utvecklingsagenda 2030. I juni är Sverige och Fiji värdar för en stor FN-konferens i New York, som ska sätta ramarna för arbetet. En av stora frågorna där kommer att vara att få bukt med överfisket. EU måste använda sitt inflytande globalt för att höja standarderna och skapa en kapplöpning mot toppen. Det är viktigt att EU:s arbete även inspirerar diskussionerna på FN:s havskonferens.

Källa: havet.nu 2017-02-02
http://havet.nu/?d=190&id=48066

Källa: Svd 2017-02-02, Linnéa Engström MP, EU-parlamentariker, vice ordförande i Europaparlamentets fiskeutskott
https://www.svd.se/mer-oppenhet-i-eu-kan-minska-overfisket

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 2, 2017 by in EU, Fiskepolitik, Hållbara bestånd, Lena Hjärpne, Miljöbrott, Ohållbart fiske, SVD, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: