Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Nej till fiskodlingen i Storsjön – ny teknik krävs för tillstånd utanför Rödön


 

600
Sedan Bright Water Fish AB ansökte om tillstånd till fiskodling i Storsjön har tekniken utvecklats. Det är skälet till att Miljödomstolen säger nej till storodlingen utanför Rödön i öppna kassar.

Men helt nej blir det inte enligt domslutet. Nu ska Miljöprövningsdelegationen ta sig an ärendet igen och pröva ansökan utifrån att cirka 2 000 ton fisk ska hållas i så kallade halvslutna kassar.

Jussi Kähäri, vd för Bright Water Fish, är alls inte nedslagen av domstolsutslaget:

– Det innebär bara ett litet dröjsmål och inte slutet på fiskodlingsplanerna.

Han säger att Miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt bekräftat att det är okej med en fiskodling i den här skalan i Storsjön.

Domen i Miljödomstolen argumenterar för att beräkningarna av hur mycket utsläpp Storsjön tål inte är särskilt pålitliga. Egentligen går det inte att använda Storsjön som ett exempel på ett regleringsmagasin som är näringsfattigt och därför går att storskaligt odla fisk i, menar domstolen.

Sedan Bright Water Fish AB 2013 ansökte om att få komma igång med den första etappen på det som ska bli den hittills största odlingen i Sverige har tekniken utvecklats.

Nu är det inte längre öppna kassar som är bästa möjliga teknik, enligt domen.

Det är i stället halvslutna kassar. De är till ytan lika stora, men de är slutna så att utsläppen av fiskbajs och foderspill regleras.

”I och med att domstolen anser att den beviljade produktionsnivån med förbrukning av 2 000 ton fiskfoder i odling med öppna kassar inte kan accepteras men att en motsvarande produktionsnivå eventuellt skulle kunna accepteras vid odling med i huvudsak halvslutna kassar måste utredningen således fördjupas betydligt”.

Bright Water Fish AB tvingas till omtag och göra en ny miljökonsekvensutredning byggd på fiskodling i halvslutna kassar.

När Miljöprövningsdelegationen sa ja till odlingen utanför Rödön, i Vejmon, var det många som klagade. Länsstyrelsen i Jämtlands län, Krokoms kommun och en lång rad av Rödöbor.

Nu får de delvis rätt. Men inte när det gäller deras argument om att dricksvattnet i Storsjön hotas av en odling, den oron bet inte på domstolen. Minnesgärde ligger för långt bort, menar domstolen.

Däremot anser Miljödomstolen att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte var bra nog. Att helt avslå ansökan och säga tvärt nej, ”har övervägts”, skriver domstolen. Men den kom till slutsatsen att Bright Water Fish ska få en ny chans att få sin sak prövad om bristerna i underlaget åtgärdas.

Det dröjer med andra ord innan Vejmon får fiskodling.

Bright Water Fishs Jussi Kähäri hoppas att ett beslut som tillåter fiskodlingen vinner laga kraft under 2017, och att fiskodlingen ska kunna anläggas under 2018.

Han räknar med att fiskodlingen ska kunna ge mellan 5 och 10 arbetstillfällen i själva vattenbruket och ytterligare uppåt 30 jobb vid ett fiskslakteri som skulle kunna ligga i Trångsviken.

Jussi Kähäri räknar med att kompletteringarna till Miljöprövningsdelegationen ska vara klara inom en månad.

Källa: Östersundsposten 2017-01-25
Maria Lindholm

063-16 16 21 maria.lindholm@mittmedia.se

Ingmar Reslegård

063-16 16 24 ingmar.reslegard@mittmedia.se

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

2 comments on “Nej till fiskodlingen i Storsjön – ny teknik krävs för tillstånd utanför Rödön

 1. Dag Sögenbo
  januari 26, 2017

  Ett litet steg framåt. Citerar Lasse O´Månsson: ”Ett tuppfjät närmare sanningen.
  Dag Sjögenbo RHK

  Liked by 1 person

 2. tipota15
  februari 5, 2017

  ”Även ett myrsteg framåt blir sakteliga stora kliv” Lena Hjärpne

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 26, 2017 by in Fiskodling, Jussi Kähäri., Lena Hjärpne.
%d bloggare gillar detta: