Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Drogpåverkade laxar modigare


lax2

Att ta sig ut i havet är riskfullt för unga laxar. Ny forskning visar att de fiskar som är påverkade av ångestdämpade läkemedel har lättare för att vandra ut i havet. Det skriver Tidningen Skärgården.

Förutom temperatur, ljus och vattenflöden finns det andra faktorer som påverkar laxens beslut att vandra från älven ut till havet. Av ny forskning från Umeå universitet framgår det att fiskars rädsla också påverkar. Laxar som får i sig ångestdämpande läkemedel vandrar snabbare ut i havet – de är helt enkelt mer benägna att ta risker.

Det är studier som har gjorts i laboratorier och i vattendrag som visar på resultatet, genom att laxar har utsatts för ångestdämpande läkemedel.

– De som exponerats påbörjade vandringen betydligt tidigare och simmade snabbare mot havet, säger Gustav Hellström, biträdande lektor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, till Tidningen Skärgården.

De halter av läkemedel som fiskarna utsattes för är högre än vad som naturligt förekommer.

– Det finns inga laxvatten med de koncentrationer vi använt, däremot använde vi koncentrationer som har hittats i vattendrag i södra Europa. Men läkemedelsanvändningen ökar globalt och de är fullt möjligt att hamna i ett scenario i framtiden där laxvattnen påverkas, säger Gustav Hellström, till tidningen.

Behöver vi äta mindre mängd mediciner för att fiskarna ska slippa få i sig läkemedel? Nej, är Gustav Hellströms svar.

– Ska man minska utsläppen ska man inte gå på konsumtionen utan istället sikta in sig på att ta bort ämnena i reningsverken.

Han tycker att studien är intressant då den väcker nya frågeställningar.

– Ångestdämpande läkemedel påverkar specifika receptorsystem i hjärnan som både människor och fiskar har. Kan vi börja prata om ångest hos fisk? Vi brottas fortfarande med vilka ord vi ska använda.
Källa: Dalarnas Tidningar,  Louise Fridlund 2017-01-12

http://www.dt.se/dalarna/drogpaverkade-laxar-modigare-har-lattare-att-vandra-ut-i-havet

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 12, 2017 by in Älvar, Laxförvaltning, Lena Hjärpne, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: