Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Norsk odlad lax miljömärks trots problem


 

ascTrots att det finns problem med odlad fisk förses den med ASC:s gröna miljömärke, det visar en granskning från Kaliber i P1.

– Nu ser du ute i kassarna, laxen som hoppar, säger Ola Helge Hjetland, kommunikationschef på Marine Harvest som är världens största laxproducent.

I nätkassarna i en norsk fjord simmar Sveriges mest populära matfisk – laxen. I fiskdisken finns det olika miljömärkningar och för två veckor sen granskade Kaliber den största märkningen för vildfångad fisk MSC.
Nu har vi granskat det gröna märket ASC för odlade fiskar och skaldjur.

Organisationen ASC vill vara det bästa miljövalet för konsumenter. På märket står det att den är ansvarsfullt odlad, men det finns brister som det inte skyltas med i fiskdisken, visar Kalibers granskning.

När det gäller den norska laxen så finns problem med parasiten laxlus som drabbar både odlad lax och vildlax, ibland så allvarligt att fisken dör eller måste avlivas. Dessutom finns problem med att avföring och foder läcker ut i havet och bottnen påverkas. Laxen matas också med foder som innehåller vildfångad fisk från bestånd som fiskas hårt eller överfiskas.

Kaliber har gått igenom de rapporter som genomförs inför en ASC-certifiering och ser att 4-25 procent av laxarna dör på olika odlingar.
Det är alldeles för många, säger Ola Helge Hjetland, kommunikationschef på Marine Harvest:

– I laxnäringen dör det alldeles för många laxar. Det hänger ihop med laxlusen, en utmaning vi hoppas kunna lösa i framtiden.

Esther Luiten, marknadsföringschef på ASC, säger att man är medvetna om problemen som branschen har och att alla certifierade odlingar klarar ASC:s krav.

– De certifierade odlingarna når upp till våra krav, säger Luiten.

Naturskyddsföreningen är kritisk till ASC-märkningen och menar att organisationen inte ställer relevanta miljökrav. Ellen Bruno är ansvarig för fiskefrågor på Naturskyddsföreningen:

– Kraven måste ju vara tillräckligt höga för att det ska vara en påtaglig skillnad mellan dem som är märkta och dem som inte är det. Och det har de inte idag.

Vad är det som brister?

– Det är olika saker i olika odlingar, eller olika produkter ska jag säga, säger Ellen Bruno.

Bruno anser att det finns problem även med andra ASC-certifierade produkter som jätteräkor och pangasius.

Marknadsföringschefen Esther Luiten på ASC menar att de är trovärdiga och organisationen vill förändra fiskodlingsindustrin till att bli mer hållbar:
– Vi hoppas att konsumenterna i allt större utsträckning litar på det som står bakom ASC-märket. Att det är ett trovärdigt system och att vi driver industrin mot ökad hållbarhet, säger hon.
Källa: Daniel Värjö Samira Othman, Sveriges Radio

Lyssna/läs gärna på fyllligare inslag från Kaliber i P1 HÄR 

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on december 5, 2016 by in Fiskodling, Lena Hjärpne, Norge, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: