Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fosfor i matindustrin bidrar till övergödning i havet


 

matindustrin.jpgLivsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så stora att de utgör ett hot mot miljön i sjöar och hav. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

– Man tillsätter idag ungefär lika mycket fosfor i svensk matproduktion som man tidigare gjorde i maskindiskmedel, innan denna användning begränsades av miljöskäl, säger forskaren Anders Grimvall.

Havsmiljöinstitutets analys bygger på uppgifter från Kemikalieinspektionen om den totala användningen av fosfortillsatser i svensk livsmedelsindustri. Resultaten av undersökningen förvånar forskarna:

– När jag såg siffrorna över hur mycket fosforföreningar som tillsätts i den svenska matproduktionen var min första reaktion att detta inte kunde vara sant, säger professor Anders Grimvall, vetenskaplig koordinator vid Havsmiljöinstitutet.

– Fosfor har i flera decennier stått i fokus för arbetet med att minska övergödningen av insjöar och hav, så jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället var noga utredda ur miljösynpunkt.

Livsmedelsindustrin använder fosforföreningar för att förbättra hållbarhet, konsistens och smak. Ur hälsosynpunkt behövs inga tillsatser av fosfor till maten.

Enligt Havsmiljöinstitutets beräkningar läcker omkring 60 ton fosfor per år ut i havet som ett resultat av livsmedelsindustrins tillsatser. Fosfor är ett näringsämne som när det tillförs havet i för stora mängder bidrar till algblomning med bottendöd som följd. Östersjöns döda havsbottnar är idag mer utbredda än någonsin tidigare.

– Vår analys visar att fosfortillsatserna i mat bör beaktas i arbetet för att minska mängden näringsämnen som läcker ut från land till hav, säger Anders Grimvall.

Havsmiljöinstitutets analys av tillsatt fosfor i maten är gjord på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten som en del av en utredning av hur olika aktiviteter i samhället påverkar övergödning genom näringsämnesbelastning på havet.

Rapporten Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea är skriven av Are Vallin, Anders Grimvall och Eva-Lotta Sundblad, Havsmiljöinstitutet samt Faruk Djodjic, Sveriges lantbruksuniversitet.
Källa: Göteborgs universitet

Läs Havsmiljöinstitutets rapport HÄR

Kontakt: Anders Grimvall, 070-918 88 75, anders.grimvall@havsmiljoinstitutet.se
Kommunikatör: Tina Johansen Lilja, tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se,
073-346 75 13

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 25, 2016 by in Övergödning, Gifter i vår vardag, Lena Hjärpne, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: