Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Korttidsregleringen är en katastrof! Helt förkastlig!


angermanalven
Foto: DocPlayer.se

– Kraftbolagen struntar i miljön och fortsätter det så här kommer det att få förödande konsekvenser ur flera perspektiv bland annat tar den död på fiskleken och ökar risken för nipras.
Det säger Lennart Norström, Eds fiskevårdsförening, och fritidsfiskaren Per Nydahl från Sollefteå.

De är riktigt upprörda och oroade överutvecklingen som egentligen pågått under hela 2000-talet, men som accentuerats på senare tid.

– Bara för några år sedan tvingades vi i båtklubben reparera våra båtbryggor för 60-70 000 kronor på grund av den här korttidsregleringen. När vattenståndet var lågt frös bryggorna fast och sedan förstördes de när de släppte på mera vatten igen och det blev tryck underifrån, berättar Per.

Förändringarna av volymen vattenpåsläpp sker framför allt under helgerna. Då händer det att vattenregleringsföretaget inte släpper på mer än 75-80 kubik per sekund.

– Sedan kan de släppa på upp emot 6-700 kubik under veckorna. Som vi bedömer det är 200 kubik i sekunden ett minimum för att vi ska ha ett acceptabelt strömmande flöde av vatten i älven.

Lennart Norström och Per Nydahl har i form av skrivelser slagit larm till både Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen, och en kopia har även gått till kammarkollegiet.

– Det här ökar risken för fler nipras både upp- och nedströms dammen i Sollefteå. Flera omfattande ras har redan inträffat och med de här förutsättningarna kommer vi att uppleva fler.

Romkulor efter att fisken lekt i älven hamnar ofta på land och förstörs när vattenståndet sjunker så dramatiskt som det gör i älven under framför allt helgerna.

Men inte nog med det. Korttidsregleringen är enligt Lennart Norström och Per Nydahl ett allvarligt hot mot förökningen av fisk i Ångermanälven. Lekplatser finns för dem, men de är på väg att utrotas.

– Det behövs ett visst strömmande flöde av vatten för att inte lekområden ska förstöras. Men med den här korttidsregleringen torrlägger man dem och det kan väl ändå inte vara meningen.

– Det är skrämmande att inte kraftbolagen bryr sig mer över huvud taget om miljön, utan mer eller mindre bara ser till sin egen ekonomi.

Lennart Norström och Per Nydahl har med nyligen tagna fotografier dokumenterat hur illa ställt det är med vattenflödet i Ångermanälven, och det gäller framför allt under helger.

– För inte så länge sedan togs de här bilderna som visar hur båtar står på torra land i båthamnen. Vi har också bildbevis på att romkulor, efter att fisken lekt, hamnat bland stenrös på torra land. Det är ju helt förkastligt att det ska behöva vara på det här viset.
Källa: Tidningen Ångermanland, Mittmedia Jonny Dahlgren. Publicerades den 6 november av Jonny Dahlgren på Mittmedia

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 7, 2016 by in Älvar, Öring, Lena Hjärpne, Uncategorized, Vattenkraften.
%d bloggare gillar detta: