Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Granaterna fortsätter att falla över Vättern


vattern

Foto: Falubygden
Försvarets provsprängningar av granater i norra Vättern får fortsätta. Det har länsstyrelsen i Västra Götaland bestämt – trots att JO och regeringen just nu granskar ärendet.

– Vi tycker att de kunde ha avvaktat tills regeringen sagt sitt, säger Christer Haagman, talesperson för Aktion Rädda Vättern.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har nyligen gett Försvarets materielverk (FMV) klartecken att återuppta provsprängningarna i norra Vättern. Mellan den 31 oktober och den 4 november planerar FMV att spränga 84 granater vid provplats Karlsborg. Föreningen Aktion Rädda Vättern är kritisk. De menar att sprängningarna sker intill ett fiskeförbudsområde samtidigt som rödingen, siken och öringen har sin lekperiod. Bullret skadar ekosystemet och stör både boende i området och näringslivet. Föreningen påpekar också att varken länsstyrelsen eller försvaret tar hänsyn till Justitieombudsmannens (JO) beslut att undersöka länsstyrelsens handläggning av ärendet, och att regeringen ännu inte avgjort tidigare överklaganden.

– Trots det ger man nya tillstånd till sprängningar nu på höstlovet. Vi tycker att de kunde ha avvaktat tills regeringen sagt sitt, säger Christer Haagman.

– Att det sker upprepande sprängningar är väldigt allvarligt. Det är möjligt att använda andra skjutfält. Man behöver inte skjuta i dricksvatten och intill fiskeområden.

Enligt Aktion Rädda Vättern har länsstyrelsen gjort flera fel i sin handläggning. De menar att länsstyrelsen felaktigt använt en undantagsparagraf för att vid upprepade tillfällen bevilja nya sprängningar.

– Det har också uppstått en jävsituation. Fiskeriverket är nedlagt och ärendet hamnar därför hos länsstyrelsen. Kollegor inom samma organisation ska alltså både företräda fiskeintresset och ge tillstånd till sprängningarna, säger Christer Haagman.

FMV har tidigare haft tillstånd att spränga i Vättern från december förra året till juni i år. Sammanlagt handlar det om 734 granater, och ytterligare 84 i höst. Enligt FMV:s ansökan sker sprängningarna med god marginal till fredade områden och har bara en begränsad påverkan på miljön. JO kräver att länsstyrelsen redogör för hur handläggningen har gått till senast den 2 december.

Mark- och miljödomstolen har också tagit emot överklaganden. De har i sin tur lämnat ett yttrande till regeringen med rekommendationen att avvisa överklagandena.

– Ärendet ligger hos oss på Miljö- och energidepartementet men beredning pågår och jag har dessvärre ingen information om när ärendet är klart, säger Hanna Björnförs, pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog (MP).

Christer Haagman hoppas att beslutet upphävs men tror inte att det är så sannolikt.

– En annan fråga som hör ihop med det här är att militären vill femdubbla sin verksamhet vid Karlsborgs flygfält. Det är överklagat men det har inte hänt något sedan 2012.
Källa: Fria Tidningar, Frida Bank

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 26, 2016 by in Lena Hjärpne, Rädda Vättern, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: