Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Östersjön behöver mer än en ”quick fix”


quickfixSnabba lösningar – funkar de?

Diskussionerna om snabba och smarta lösningar på Östersjöns problem med övergödning och döda bottnar har pågått länge. Syrepumpning och muddring är några exempel på metoder som testats. Dessa förslag på så kallad geoengineering är politiskt attraktiva eftersom de lovar en ”quick fix” för Östersjön.

”I själva verket är denna diskussion en allvarlig distraktion från det verkliga problemet – den externa näringsbelastningen från land.” Det menar Baltic Eyes forskare Michelle McCrackin, som har granskat geoengineering i sjöar. Så länge de bakomliggande orsakerna till övergödningen inte åtgärdas, kommer det att finnas ett kontinuerligt behov av att fortsätta behandla symptomen. Det finns positiv potential i havsbaserad geoengineering – när den används på ett målinriktat sätt och i små, slutna vikar. Men det får inte bli en fråga om antingen åtgärder på land eller åtgärder till havs. Det måste vara både och.
Källa: Havet.nu

Baltic Eyes forskare Michelle McCrackin har granskat geoengineering i sjöar och funnit att det fortfarande råder stor vetenskaplig osäkerhet.

Läs mer om hennes tankar kring geoengineering och Östersjöns återhämtning på Baltic Eye, samt ett antal intressanta Läs-Mer-länkar  HÄR .

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 21, 2016 by in Östersjön, Övergödning, Forskning, Lena Hjärpne, Miljö, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: