Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Kritiserad fiskodling i Blekinge kan förlora tillstånd


blekinge
Källa: Landets Fria, Publicerad: 10 oktober 2016 av Sara Karnehed. Bild: Sydöstran

En kritiserad fiskodling i Blekinge kan förlora tillståndet att odla regnbåge. Miljö- och byggnadsnämnden har sagt nej till fortsatt odling.

– Det är en delseger. Jag hoppas att Länsstyrelsen tar intryck och inte stoppar ner huvudet i sanden, säger Jonas Sjölander, en av de privatpersoner som reagerat på hur fiskodlingen sköts.

Boende kring fiskodlingen vid Gö naturreservat i Ronneby skärgård har de senaste åren protesterat mot fiskodlingen som bedrivits i området.
– Odlingen försämrar havsmiljön och döda fiskar flyter omkring, säger Jonas Sjölander.

I flera brev till länsstyrelsen beskriver boende hur svavellukt, förrymda fiskar och misskötsel råder i odlingen.

Tidigare fanns tillstånd att odla 260 ton regnbåge i kassar, men tillståndet gick ut i fjor. Nu har odlingen ansökt om nytt tillstånd hos länsstyrelsen men miljö- och byggnadsnämnden har i ett remissvar till Länsstyrelsen sagt nej.

”Att bedriva fiskodling inom Gö naturreservat är olämpligt både vad gäller risk för spridning av oönskade arter i det marina området och risken för rymlingar från odlingen”, skriver miljö- och byggnadsnämnden i sitt remissvar till länsstyrelsen.

I Sverige odlas runt 10 000 ton matfisk varje år, den vanligaste arten som odlas är regnbåge. Enligt SCB finns 48 odlingar av regnbåge som sammanlagt producerar knappt 9 000 ton per år. De senaste tio åren har antalet regnbågsodlingar nästan halverats.

Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen är kritisk till öppna odlingar till havs.
– Det är extremt problematiskt med öppna fiskodlingar till havs. Forskning visar att upp till 40 procent av näringen läcker ut i havet när fisken matas med foder. Det gör att det blir mycket näring i ett litet system, vilket får stora lokala effekter i till exempel vikar kring odlingarna. Näringen skapar övergödning som i sin tur leder till ökad algbloming. Med öppna odlingar är risken också stor att eventuella sjukdomar och parasiter hos den odlade fisken sprider sig till det vilda beståndet.

Naturskyddsföreningen är positiva till fiskodlingar i stort, men vill se en total övergång till slutna system på land. Där går det att återanvända tankarna och det finns reningssystem som renar vattnet.

– Det bör finnas en tydlig linje i handlingsplanen för vattenbruket i Sverige att inte ska satsa på öppna odlingar. När myndigheterna stödjer arbetet med att få ned utsläppen i Östersjön på andra plan är det märkligt att tillåta verksamheter som uppenbart läcker en massa näring.”

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 12, 2016 by in Fishfarming, Fiskodling, Lena Hjärpne, Miljö, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: