Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

”Kollaps är nära för torsken i Östersjön”


 

oceana

 Källa: SvD 2016-10-04, Foto: Oceana
Torsken i västra Östersjön står nu inför en ­kollaps. Politikerna i främst Danmark och Tyskland smiter från ­ansvaret, och tillåter ett fiske som innebär en betydande över­fiskning. Det skriver Lasse Gustavsson, vd för Oceana i Europa.

De tyska och danska ministrarna kan inte låtsas rädda fiskesektorn samtidigt som de fortsätter att rösta för kvoter som står i strid med de vetenskapliga råden, skriver artikelförfattaren.

DEBATT | FISKEPOLITIK
 Under 1990-­talet ­kollapsade torskfisket i Newfoundland i Kanada – ett skolexempel på misskötsel av fiske.

Vad skulle du göra om du hade makten, visste att en viktig, förnybar natur­resurs var i fara och att det enda sättet att rädda den på var att tillfälligt upphöra med exploate­ringen? Svaret tycks uppenbart: En tillfällig uppoffring kan rädda oss från en mycket mer drastisk framtid. Att stoppa huvudet i sanden senarelägger bara den oundvikliga katastrofen och gör den permanent.

Makten att rädda Östersjötorsken ligger hos poli­tikerna, men den danska miljö- och livsmedels­ministern Esben Lunde Larsen (från det liberala regeringspartiet Venstre) sviker sin plikt. I stället för att ta ansvar för arbetstillfällen och livsmedelsförsörjning för nuvarande och kommande generationer genom att gynna ett hållbart fiske, tillgodoser Larsen enbart kortsiktiga intressen hos grupper som inte har ett hållbart fiske.

Det största ansvaret ligger hos Danmark och Tyskland som tillsammans är de två EU-länder som har den största andelen av det överexploaterade torskbeståndet i västra Östersjön, men trots detta motsätter de sig envist de nödvändiga fiskeribegränsningar som rekommenderas av forskare. Andra länder som Sverige och Polen inser det akuta behovet av beslutsamma åtgärder och backar upp de ­vetenskapliga rekommendationerna.

Förra året tillät Larsens företrädare Eva Kjer Hansen en betydande överfiskning i Danmark som överskred de vetenskapliga rekommendationerna med 23 procent. Vanskötseln av torsken är inte bara ekonomiskt oförsvarbar, den gränsar också till att vara olaglig. Alla EU-länder har en bindande juridisk skyldighet att återskapa fiskbestånd så att de överskrider hållbara nivåer senast år 2020. Men euro­peiska fiskeministrar har som bekant fortsatt att gynna överfiske genom att fatta beslut om fiske­kvoter som inte tar hänsyn till forskningen. Detta måste sluta! Nu.

Torsken är inte bara en viktig ekonomisk intäktskälla utan har också en miljömässigt central roll i Östersjön, men under många år har den blivit överfiskad. Nu varnar forskarna – tillståndet för det västra beståndet ligger under den biologiska säkerhetsgränsen som garanterar reproduktion, fiskemortaliteten är hög och populationen minskar. Det finns ett desperat behov av stränga och omedelbara åtgärder för att undvika att beståndet kollapsar ­totalt. Vi kan helt enkelt inte fortsätta som om inget hade hänt. Även torsken i Skagerrak och Kattegatt, som ekonomiskt sett är viktigare, är i riskzonen efter­som hälften av beståndet här rekryteras från torsken i västra Östersjön.

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 4, 2016 by in Östersjön, Överfiske, Hållbara bestånd, Lena Hjärpne, torsk, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: