Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Vi har alltid behövt Östersjön. Nu behöver Östersjön oss.


Östersjön har skadats svårare av övergödning än något annat hav på jorden. Rapporten, som visar utbredningen av döda havsbottnar, är baserad på data från World Resources Institute.  Östersjön tycks stå i en klass för sig, globalt sett. Sju av de tio största döda bottnarna i världen återfinns i Östersjön. Tillsammans täcker de drygt 40 000 kvadratkilometer, en yta stor som Nederländerna.

Tyvärr är det inte bara övergödning som belastar vårt gemensamma hav även tiaminbrist, gruvdrift, storskalig fiskodling, skogsbruk, spöknät, överfiske, vattenkraft, kiselbrist och dioxin mm rubbar balansen för samtliga arter som är beroende av Östersjöns marina miljö.

Här kommer några exempel av de ämnen som föreningen jobbar aktivt med.

Övergödning och bristsymptom

Save The Baltic har en mycket kompetent styrelse och Stellan Hamrin är en av medlemmarna som är expert inom övergödningsproblematik och biologisk mångfald som jobbar aktivt med att samordna kunskap till allmän kännedom.

Artikel

Tiaminbrist

Sjöfåglar ruvar på plastflaskor, ejderungar kan inte dyka och blir enkla byten för rovfåglar. Forskarna tror att orsaken till förvirringen är tiaminbrist – något som kan ge hjärnskador och hotar överlevnaden också för lax och troligen även andra djur.

– Det är den största naturkatastrofen som vi har varit i närheten av, det slår ut reproduktionen och beteendet hos flera olika djurarter, säger vår egen styrelsemedlem Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet.

Artikel

Kiselbrist

kiselalgerna står för 45% av fotosyntesen i Östersjön och algerna har minskat med 60% sedan 70-talet. Forskarna pekar ut  dammbyggen inom vattenkraft och övergödningen som orsaken till de sjunkande kiselhalterna.

Jag : Bror Högbom forskar (på amatörnivå) med att belysa allmänheten om hur kiselbristen påverkar våra älvar och hav.

Artikel

Gruvdrift

Hur påverkar tungmetaller och metallpåverkade vatten Östersjön, sjöar och våra älvar?

Vi jobbar aktivt med att belysa allmänheten om gruvindustrins baksida bl a har andra föreningar som jobbar med frågorna anslutigt sig till oss.

Grundaren för föreningen Kenneth-Hans-Karlsson har svaren

Artikel

Övergödningen ökar när fiskodlingar växer

Problemen med övergödning och bottendöd i Östersjön förvärras av fiskodlingar.

Algblomningen har blivit ett säkert sommartecken i Sverige. I grönbruna sjok sprider den ut sig som en slöja över Östersjön. På botten finns desto mindre liv.

Nils-Erik Wigren från föreningen Höga Kusten har svaren om hur vi ska stoppa storskalig fiskodling runt Östersjön.

Artikel

Vattenkraft

Hur har Östersjön påverkats av vattenkraften?

Fiskbestånden i närheten av vattenkraftverk återhämtar sig inte med tiden. Fiskarna blir istället mindre och färre till antalet ju längre tiden går efter att ett vattendrag har reglerats. Vi jobbar aktivt med att belysa allmänheten och hur viktiga älvarna är för vårt avrinningsområde Östersjön.

Ingemar Alenäs har svaren

Artikel

Detta är bara ett axplock av de olika ämnesområden vi jobbar med.

Därför är det av vikt att du just du ansluter dig till vår förening. En framtida forskning måste vara till skydd för våra djur vatten och därmed mångfalden i våra fauna och vatten.

För endast hundra kronor (100 SEK) per år… stöder man detta! märk insättning med namn och meiladress. Sätt in pengarna på föreningen Savethebaltic

BG 466-7259.

IBAN: SE49 8000 0842 0292 4919 1249

BIC: SWEDSESS

Swish: 123 595 98 20

paypal.me/savethebaltic

308209_3658861471872_631615010_n

 

img_1602-1

Om Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

Detta inlägg publicerades på september 16, 2016 by i Östersjön, SAVE THE BALTIC SALMON, Uncategorized, Water fore life.
%d bloggare gillar detta: