Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Höjda fiskekvoter välkommet – men branschoron består


14-svyle-30246957c59005a6223

Nästa år ska yrkesfiskarna längs våra kuster få fånga betydligt mera strömming och vassbuk. I Egentliga Östersjön ökar också laxkvoten betydligt.

Källa:

Ett problem för näringen har varit den stora variationen i kvoterna, vilket försvårat verksamheten inom fiskerinäringen.

– Det är klart att det blir knepigt när kvoterna kan justeras med tiotals procent från år till år. Det tyder också på att datan om fiskbeståndet varit otillförlitlig, säger Malin Lönnroth som är fiskeribiolog på Centralförbundet för fiskerihushållning.

Hon välkomnar att kvoterna nu höjs. Även om den stora Östersjöfrågan är torskfångsterna, som inte berör våra vatten, har kvothöjningarna en positiv inverkan på näringen.

– Speciellt att kvoten för vassbuk höjs innebär en förbättring. För nu har fiskarna snabbt fyllt vassbukskvoten, innan strömmingskvoten fyllts. Det har stoppat fisket i förtid, då arterna hänger ihop och man får bägge arter oavsett vad man fiskar efter, säger Lönnroth.

Båtvisa kvoter delar meningarna

Centralförbundet väntar sig mera långsiktighet i branschen i och med att en ny förordning med båtvisa kvoter är under beredning. Den förändringen väntas till nästa år. Men från yrkesfiskarhåll är man inte övertygad om det förträffliga.

– Vi vet ingenting om hur det ska utfalla. Jag gjorde en skrivelse att jag motsätter mig båtkvoter, men inget har hörts. Så jag är rädd för att vi tas på sängen vid årsskiftet och att allt är klappat och klart, säger Carl-Gustav Granfors som driver familjeföretaget Sonnfish i Kaskö.

Han höjer ett varningens finger för att djungelns lag också blir gällande på havet.

– Vi har sett hur det gått i de andra nordiska länderna, där de stora köper upp de små. Har man mycket pengar är det lätt att köpa upp kvoter, medan de som saknar resurser blir utan. Och hur går det vid generationsskifte, om de som ska ta över står helt utan kvoter, frågar sig Granfors.

”Tid viktigare än laxkvot”

Att kvoterna höjs nu är generellt bra, anser Granfors. Men att laxkvoten höjs har ingen större betydelse.

– Här finns ett par som fiskar lax en kort tid varje år. Men när laxfisket är tillåtet har laxen vandrat förbi. Så hellre än att höja kvoten borde tidsbegränsningen slopas, säger Granfors som själv fiskar enbart strömming sedan 15-20 år tillbaka.

På Centralförbundet för fiskerihushållning säger Malin Lönnroth att en större långsiktighet är eftersträvansvärd och tänkbart som följd av förändringarna.

– Vi hoppas det finns en större stabilitet som kan locka nya professionella fiskare. Men det måste tryggas att deras verksamhetsförutsättningar är i skick. Man har försökt nå dit genom en mångårig förvaltningsplan, som beaktar alla fiskarterna. Och vi är på väg mot en lösning som är hållbar för våra vatten men också hållbar för våra fiskare, så de kan fortsätta verka inom näringen, säger Lönnroth.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: