Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

NORSK LAX I BLÅSVÄDER


Norgefiskodlingar

Den norske fiskeministern Per Sandberg, och hans regering satsar nu på att femfaldiga odlingen av framför allt lax fram till 2050, från en miljon ton i år till 5 miljoner ton 2050.
Vår landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht tycker att vi har mycket att lära av Norge vad gäller vattenbruk.
– Vi har väldigt mycket vattendrag, som är en förutsättning för att kunna ha vattenbruk. Vi har också kunskap, men vi har väldigt lite av det, säger Sven-Erik Bucht.
– Vårt grannland Norge har ungefär hundra gånger så mycket. Här finns en potential!

Marine Harvest Norge, en av världens största producenter av odlad lax och den största producenten av atlantlax, har kontrakterat ett ”monsterfartyg” som kan slakta 100 ton lax per timme!

Vi konsumenter lockas köpa norsk odlad lax som blir fetare och fetare. De vita strimmorna av fett är snart lika breda som de numera ljust rosa fiskköttet. Dessutom har den minskad omega 3-halt,  flera giftiga tillsatser m.m. för att komma tillrätta med sjukdomar hos fiskarna. Blundar konsumenterna, handlarna och inköparna? Blundar våra mästerkockar och mattidningar?
Att producenterna gör det finns väl inget tvivel om?!

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Norsk laxodling hade en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor bara mellan åren 1998-2012 men nu slår journalister, forskare, läkare och experter larm om innehållet i fisken.

Läs mer HÄR: Källa: Vaken.se , 2015-10-26

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on augusti 21, 2016 by in Fiskodling, Giftfri mat, Havslöss, Hållbara hav, Lena Hjärpne, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: