Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fiskodling: RAS-anläggning för röding i Timrå?


 

timråröding

Bild: Johan Axelsson

Omegalax vill starta rödingsodling – kan ge tio nya arbetstillfällen

Fiskodlingen Omegalax vill utöka sin verksamhet med en rödingsodling. Det har ännu inte tagits några beslut om projektet ska genomföras men företaget vill påbörja tillståndsprocessen för att kunna starta upp odlingen snabbt om allt faller på plats.

Hushållningssällskapet i Västernorrland vill starta en ny fiskodling i Timrå och den här gången handlar det om röding.

Det är tänkt att anläggningen ska byggas i en lokal intill Hushållningssällskapets befintliga fiskodling, Omegalax, på Vivstavarvsvägen. För tillfället äger företaget inte byggnaden, men de skriver till Länsstyrelsen och Timrå kommun att de har möjlighet till det om de väljer att starta projektet.

Planen är att ansöka om tillstånd för en produktion av 1 000 ton röding per år. Fisken ska odlas i ett landbaserat recirkulerande system (RAS) för att minska miljöbelastning och energianvändning jämfört med en konventionell fiskodling.

Fisken ska slaktas i ett slakteri som ligger i anslutning till fiskodlingen. Om allt går i lås förväntas den nya anläggningen skapa tio årsarbeten.

Just nu är det finansieringen, marknadsförutsättningarna och villkoren för ett tillstånd enligt Miljöbalken som avgör om projektet kommer startas.

Källa: Sundsvalls Tidning 10 augusti 2016
Emelie Sörling
060-19 70 00 emelie.sorling@mittmedia.se

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: