Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Livsmiljöer i havet måste skyddas


havsmiljöKÄLLA:
Tidskriften Havsutsikt 1/2016, Sofia Wikström Foto: Lokrantz Azotek

För att bevara havslevande arter måste vi skydda deras livsmiljöer. Men miljöer som är livsviktiga för många havslevande arter är också attraktiva för oss människor, som vill bygga stugor i havsvikar, köra våra fritidsbåtar och muddra runt våra bryggor.

Vi är vana att se hur människan omformar naturen på land. Åkermark och produktionsskogar breder ut sig, medan artrika skogar, hagmarker och ängsmarker försvinner. Det finns knappt någon helt ostörd natur kvar, och livsutrymmet krymper för många arter. På land är förlust av livsmiljöer idag den viktigaste anledningen till att arter minskar eller dör ut.

För havsmiljön finns färre exempel på att arter dött ut på grund av att deras livsmiljö förstörts. Delvis beror det på att jakt och fiske över lag utgör ett betydligt större hot mot de marina arterna än förlust av livsmiljöer. Men kunskapen om livsmiljöer i havet har också varit mindre än för landmiljön. Fler och fler studier visar nu på exempel där förändring och förlust av livsmiljöer har haft en direkt koppling till att arter minskat i haven. För att vi ska kunna bevara livskraftiga bestånd av många havslevande arter räcker det inte bara med att minska på jakt- och fisketrycket. Vi måste även skydda deras livsmiljöer.

Läs mer HÄR

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: