Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Gränsälvsinfo, Laxstigning.


Vi är en bit in i Augusti månad och stigningen av lax avtar för denna säsong 2016. Älven kommer att få omkring etthundratusen firrar som indikerinar i räkneverket ovan Kattilakoski. Idag stiger det fiskar för registrering, ungefär etthundra plus/minus individer per dygn.

Skälva fisket på ex v. vår vildlax har skett utan någon som helst tanke på den rådande situation, som våra firrar finner sig i? Med fjolårets -15 facit angående avvik på våra laxar inklusive sjukdom samt fiskdöd, så borde en ”alarmklocka” ljudit för oss som fiskar på den, iallafall!? Men inget har hänt? Fisk dödas och avlivas utan eftertanke av och om framtiden, hur tänker vi egentligen?  Den redovisade Tiaminbrist som drabbat bl a, vildlaxen är alarmerande och farlig om inget görs för att åtgärda problemet. Vitaminbrist (B1) orsakar katastrofala konsekvenser för fiskar, immunitetsmekanismen slås ut, fortplantningsförmågan försämras avsevärt, syreupptagningssystemet påverkas negativt osv. Det här var bara en bråkdel av den försämring som sker när våra firrar som påverkas av nämnda brist.

Låt oss nu se den rådande utveckling med fiskens ögon och inte fiskets, som ju är en väsentlig skillnad! 

Det bör ges mer utrymme för belästa och kunniga biologer i ämnet, för att få ett begrepp om och av orsak till nämnda brist. Vi fiskare kan också tänka oss för hur vi beter oss i och vid våra fiskevatten. Sportfisket är tillför att uppleva och inte för att avliva fisk och det här är viktigt att komma ihåg!

Tight lines!

About KariLau

Naturälskare som fiskar ofta med med fluga och vid Torne älv. Men lägger gärna spöet och vilar när våra firrar behöver uppmärksamhet och hjälp! Fiske är inte bara att fiska, det innehåller så mycket mer......

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on augusti 3, 2016 by in Ansvar, Älvar, Östersjön, Överfiske, B-vitamin, Biologisk mångfald, Dioxin, Ekosystem.
%d bloggare gillar detta: