Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Rovfiskens betydelse för kustens livsmiljöer


Foto B. Ekberg.Azote
Källa: Baltic Eye, Bild: B.Ekberg, Azote
2016-07-09

Under sommaren syns tydligt att somliga vikar har problem. Tång och fleråriga alger är helt överväxta av fintrådiga alger. Flytande algmattor breder ut sig, och därunder blir det mörkt och svårt att leva för både växter och djur.

Professor Emeritus Lena Kautsky vid Stockholm universitets Östersjöcentrum visar på ett pedagogiskt sätt hur övergödning och för stort uttag av rovfiskar påverkar balansen i kustmiljöerna.

När rovfiskar som gädda och abborre fiskas ut ökar mängden småfisk som äter smådjur som äter alger. När näringsämnen från till exempel avlopp och jordbruk släpps ut i vattnet skapas övergödning. Båda scenarierna orsakar en stor tillväxt av alger vilket rubbar balansen i kustmiljöerna. Se filmen av Henrik Hamrén, där Lena Kautsky förklarar rovfiskens betydelse för kustens livsmiljöer.

I filmen visar Lena Katusky hur det går till när grönslick växer över tången som då riskerar att försvinna. Eftersom tången är viktig för smådjuren i havet, som de mindre fiskarna är beroende av rubbas balansen och den biologiska mångfalden i haven hotas.

Filmen är gjord i en enda tagning ombord på Briggen Tre Kronor under Almedalsveckan 2016. Den här problematiken som Lena beskriver är central och mycket viktig att myndigheter och förvaltningar är medveten om i arbetet med att skydda marina miljöer.

Under samma Almedalsvecka hölls ett seminarium under Östersjödagarnas flagg, där det marina skyddet diskuterades. Baltic Eyes forskare Sofia Wikström höll ett kort föredrag som en panel bestående av representanter från Länsstyrelsen i Stockholm, Hav och Vattenmyndigheten samt Sveriges riksdag.

Seminariet livesändes och finns att se i sin helhet HÄR

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: