Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Gränsälven, Torne älv – Laxstigning och information 28/7-16


Laxinfo!Nationalälven och gränsälv Torne älv 28/7-16.

Laxräknaren i Kattilakoski tickar vidare och registrerar individer. Vi närmar oss etthundratusen firrar som har lämnat ett spår av sin närvaro och passering över forsnacken, vilket ger förhoppningar för framtiden.

Men allt är inte guld som glimmar!

Det råder obalans i vårt ecosystem, Tiaminbrist!

Alltså brist av vitamin B1 i bl a. våra vildlaxar och det här är ju inte alls bra, eftersom det påverkar väldigt negativt fiskens beteende och immunmekanism. Vad är det då som sker med de sk, drabbade firrar?

Jo, i sammanhanget med nämnda vitaminbrist så försvinner fiskens immunförsvar mot flera sk, yttre hot som ex v. svampangrepp och det finns redan idag och från fjol tydliga tecken på detta. Samtidigt så påverkas fiskens andning, balanssinne, koordination osv. Den drabbade fisken blir helt enkelt förlamad och kraftlös, som i sin tur påverkar fortplantningen negativt.

Men forfarande fiskar vi på vildlaxen som ”som ingenting hänt”!? Fjolårets resultat av fiskdöd borde gett oss fiskare och andra lite mer i åtanke och försiktighet när vi påverkar fiskstammar och populationer med sk, fisketryck?

Våra naturresurser är inte outtömliga brunnar att ösa ur, nej. Sunt förnuft med lite krydda av naturvett är de ingredienser som vi bör ha med oss när vi besöker moder jord och tar av det utbud vad hon delar med sig.

Tight lines!

About KariLau

Naturälskare som fiskar ofta med med fluga och vid Torne älv. Men lägger gärna spöet och vilar när våra firrar behöver uppmärksamhet och hjälp! Fiske är inte bara att fiska, det innehåller så mycket mer......

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juli 28, 2016 by in Ansvar, Älvar, B-vitamin, Baltic sea, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: