Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

NU SÄLJER LIDL OCH ICA DEN ”NYA FÖRTRÄFFLIGA” FJORDÖRRET!


 

fjordörret

Foto: Sven-Olof Hagge Hagström

Coop har för några veckor sedan i entusiastiska ordalag beskrivit Fjordörret:
”Om du gillar lax kommer du att älska Fjordörret”. Det är det norska företaget Leröj som producerar denna ”nya fisk”. Beskrivningen är prosaisk:

Här är en något förkortat beskrivning av fiskens förträfflighet (Coop):

Fjordörret
Den föds upp i de kalla, klara norska fjordarna där saltvatten blandas med friskt smältvatten från snö och is. Fjordörret är en premiumprodukt känd för sin speciella ”fjordkvalitet”.

Köttets struktur
Fjordörretens kött är fast och glansigt samtidigt som det är mört och saftigt – en kombination som får det att smälta i munnen.

Kvalitet 
Norge har blivit en av världens ledande havsbruksnationer tack vare en kombination av stränga hälso- och miljöbestämmelser, noggrann övervakning och löpande insatser för att utveckla branschen ytterligare. Med lång erfarenhet, avancerad teknik och de norska naturresurserna kan havsbruket i Norge producera Fjordörret av hög kvalitet som väl förtjänar sin starka position på marknaden.

Smak
Norsk Fjordörret har en rik smak och en ren eftersmak. Många tycker att fjordörretens smak är mer komplex och mildare jämfört med andra laxfiskar och att smaken liknar den hos skaldjur.”

MEN SANNINGEN ÄR ATT DET ÄR VANLIG REGNBÅGE SOM BLAND ANNAT ODLAS VID HÖGA KUSTEN I SVERIGE!
Den svenska produktionen exporteras till Finland.

Nu har tyvärr både ICA och Lidl fallit för ”fina fisken”…….                   

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

2 comments on “NU SÄLJER LIDL OCH ICA DEN ”NYA FÖRTRÄFFLIGA” FJORDÖRRET!

 1. Pingback: Fjordörret är tillbaka på Coop i Sverige! | SAVE THE BALTIC WATER FOR LIFE

 2. tipota15
  januari 22, 2018

  ”Bästa läsare! Först ett tack för fotot Sven-Olof! Och tack för inlägget Lena! Tummen upp för er båda! Tyvärr… Tummen definitivt ner för den norska fiskodlingsindustrin.

  Betänk att Norge odlar 1,2 miljoner ton fisk varje år. Det mesta är lax. Av denna kvantitet dör 20 % eftersom tekniken är omodern. (Öppna kassar släpper ut allt avfall i havet. Samtidigt medger de öppna nätkassarna angrepp från den avskyvärda laxlusen på de tättpackade laxarna. Det kan finnas upp till 200 lusangrepp på en odlad lax.) Denna dödlighet innebar att 56 miljoner laxar dog förra året. Anta att de vägde två kg i snitt. De skulle då motsvara vikten av 150 000 medelstora men döda dikor. En annan jämförelse skulle kunna vara: 30 000 medelstora elefanter. Tyvärr döda även de…

  Skälet till denna dödlighet är framförallt LAXLUSEN. För att få stopp på problemet har Norge sedan några år EU:s tillstånd att i fiskfodret 10-faldiga innehållet av antibiotika. Men detta är otillräckligt. Före slakt används därför speciella tankbåtar för att fisken ska kunna sköljas i väteperoxid. Efter varje behandling av en omgång slaktmogen fisk töms väteperoxiden ut i havet längs Norges atlantkust. Räkorna dör. Hummern dör. Den för vild fisk livsviktiga krillen dör. (Källa Arbetarbladet 21/1 -18 efter en artikel i Bergens Tidender) Rekommendationerna i Norge är att barn och kvinnor i fertil ålder inte ska konsumera den fisk som odlas i det egna landet. Men till Sverige kan den säljas med norskinspirerad reklam!

  Tänker be Lena att på nytt lägga ut den motartikel som jag skrev som ett inlägg mot advokat Björn Rosengrens publicerade debattinlägg i Dagens Industri. I den framförde han lovsången till norsk fiskodlingsindustri och pläderade för att Sverige skulle ta efter. Men hans sång var falsk. Tyvärr refuserade DI de tre inlägg som var avsedda att korrigera Rosengrens debattartikel. SLUTSATSEN: DI tar inte in avvikande inlägg. Alla inlägg måste följa den breda och tillrättalagda huvudfåran för kommersiell verksamhet. För att maximera vinsten fordras ”fakenews”. ICA.s och COOP:s förföriska annonstext är en variant. Normalt kallar vi företeelsen för falsk marknadsföring.

  Nils-Erik Vigren för Rädda Höga Kusten

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 9, 2016 by in Bottenhavet, Coop, Farmed fish, Fiskodling, ICA, Lena Hjärpne, Norge, Norska laxindustrin, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: