Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Hur farlig är amerikanska hummern?


 

amerikansk hummer

Ett allvarligt hot mot den inhemska hummern – eller en art som varken kan spridas eller orsaka sjukdomar i svenska vatten? Uppfattningarna går vitt isär när det gäller den amerikanska hummern.

Fakta:
Den amerikanska hummern kan gå betydligt djupare än europeiska. Prickarna på huvudet är inte helt vita som på den europeiska och stjärtloben är inte lika svart som resten av stjärten. Men det förekommer färgvariationer hos både amerikansk och europeisk hummer, därför kan det i bland vara nödvändigt med genetisk analys för att säkert artidentifiera den. Den första amerikanska hummern i svenska vatten upptäcktes 2008.
Källa: SLU

Om två veckor ska EU-kommissionens vetenskapliga forum ta ställning till den riskbedömning som svenska myndigheter gjort. Målet är att stoppa importen av levande amerikansk hummer som anses vara en invasiv art som kan hybridiseras och på sikt slå ut den europeiska hummern. Den kan också sprida sjukdomar och parasiter.

Utförlig bedömning
— Norge har redan infört importstopp. Vår riskbedömning bygger på samma delar som den norska men är betydligt mer utförlig, säger Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och Vattenmyndigheten (Hav).

Steven Wilson, biträdande chef vid amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA, delar inte den svenska uppfattningen.

— De humrarna kan inte frodas och öka i antal till en population som skulle kunna sprida sjukdom eller slå ut den inhemska arten. Det finns inte tillräckligt med forskningsresultat som ger intrycket av att de skulle få fäste, sade Steven Wilson vid en presskonferens där både USA och Kanada riktade kritik mot kravet på importstopp.

32 exemplar hittade
Sedan 2008 har 32 amerikanska humrar hittats i svenska vatten. De flesta har, enligt Sofia Brockmark troligen rymt eller släppts ut från olagliga sumpar.

— Bland annat har det påträffats en amerikansk hona med hybrida ägg. Flera vetenskapliga publikationer har klassat den amerikanska hummern som en av de mest invasiva främmande marina arterna i Europa. Men vi vet från exempel från andra främmande arter att det kan ta lång tid innan arten blir så mångtalig att effekterna på biologisk mångfald och socioekonomi blir allvarliga, säger Sofia Brockmark.

Exporten av levande hummer från USA och Kanada till EU omsatte 200 miljoner dollar förra året, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.
Källa: Västerbottenskuriren. Publicerades 7 juni 2016

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 9, 2016 by in Ekosystem, Hållbara hav, Lena Hjärpne, Säkra bestånd, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: