Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Oväntad mångfald av bakterier, plankton och virus i Östersjön.


Svenska forskare har gjort en djupdykning bland de allra minsta organismerna och funnit en oväntad mångfald av bakterier, plankton och virus.

Birgitta Bergman är en av grundarna av forskningsprojektet Microbial metagenomics of the Baltic Sea, ett projekt som med hjälp av modern dna-teknik utforskar mikroorganismerna i Östersjön.

– När vi påbörjade projektet fanns det ett svart hål av kunskapsbrist; man visste nästan ingenting om Östersjöns mikroorganismer. De enda som hade studerats i detalj tidigare var de blommande cyanobakterierna, säger Birgitta Bergman professor i växtfysiologi vid Stockholms universitet.

-Vi är vana att se på bakterier och andra mikroorganismer som något ont, inte minst när de finns i sjöar och hav. ”Törs man verkligen bada här, det vimlar säkert av bakterier i vattnet?” Det gör det definitivt. Faktum är att en vattendroppe kan innehålla mer än 50 000 bakterier. Och visst finns det mikroorganismer som är farliga, men vi är samtidigt helt beroende av dem.

– Mikroorganismerna driver alla de stora näringscyklerna, som kväve, fosfor och kol, så utan dem skulle det inte finnas något liv i världshaven.

Kunskapen bristfällig

Trots att mikroorganismerna är en förutsättning för djur och växters existens, så är kunskapen om dem bristfällig. Ungefär 15 000 arter av bakterier har namngivits, men dessa utgör sannolikt en droppe i havet av alla existerande bakteriearter och andra mikroorganismer. Det kan röra sig om en miljon, kanske en miljard eller ännu fler.

Läs hela artikeln Här Forskning&Framsteg

Läs även

Kiselalgerna står för ungefär 45% av fotosyntesen i haven

11215799_10205480825801769_4604106922170401024_n

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 7, 2016 by in Hållbara vatten, Kiselalger, Miljögifter, Nervgifter.
%d bloggare gillar detta: