Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fisklarver föredrar plast


 

abborreDet är första gången som forskare har visat att utvecklingen av fiskars tidiga livsstadier är hotad av plastföroreningar. ”Mikroplastnivåerna testade i den nuvarande studien är liknande de som är funna i många kustnära områden i Sverige och resten av världen idag”, säger Oona Lönnstedt, en av författarna till artikeln. Fisklarver som exponerats för mikroplastpartiklar under sin utveckling visade förändrade beteenden och var mycket mindre aktiva än fiskar och ignorerade dessutom doften av rovdjur till skillnad från larver uppfödda utan plastpartiklar.

Forskarna upptäckte också att abborrlarver som hade tillgång till mikroplastpartiklar valde dessa framför naturlig föda som zooplankton. ”Det här är första gången vi ser att ett djur föredrar att äta plastpartiklar framför naturlig föda och det är oroväckande”, säger Peter Eklöv, en annan av författarna till studien. Ökningen av mikroplast i Östersjön liksom markanta nedgångar i populationsbestånden av kustnära nyckelarter som abborre och gädda har observerats. Vår studie föreslår en möjlig orsak till den låga yngelöverlevnaden hos dessa fiskbestånd.
Källa: havet.nu. Foto M. Pennbrant/Azone

Läs även artikel från Uppsala Universitet i ämnet HÄR

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on juni 7, 2016 by in Kommande generationer, Lena Hjärpne, Microplast, Miljö, Miljökatastrofer, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: