Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

När ska vår minister börja lyssna – inte bara på odlingsindustrin!


fiskodling8

Som vanligt anges många arbetstillfällen som ett viktigt argument här i Sverige för utökning av vårt vattenbruk, trots att varje enhet har ett fåtal anställda. Det kan aldrig stå i proportion till den miljöförstöring som näringen ställer till med! Det vore inte dumt om vår landsbygdsminister ”läste på”!

Norge satsar på att femfaldiga sin redan omfattande fiskodling från 1 miljon ton/år till 5 miljoner fram till 2050.

Även Sverige har stor potential för att öka sitt så kallade vattenbruk, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den svenske ministern har tidigare träffat Norges fiskeminister i Göteborg.

– Vi har väldigt mycket vattendrag, som är en förutsättning för att kunna ha vattenbruk. Vi har också kunskap, men vi har väldigt lite av det, säger Sven-Erik Bucht.

– Vårt grannland Norge har ungefär hundra gånger så mycket. Här finns en potential!

Runt en miljon ton fisk slaktas varje år vid norska fiskodlingar. Bara lax från Norge hade i fjol ett exportvärde på 48 miljarder norska kronor.

Jämförelsevis hade svenska vattenbruk en produktion värd 357 miljoner kronor 2013, enligt Jordbruksverket.

Sverige har mycket att lära av Norge när det gäller vattenbruk, sa Sven-Erik Bucht när han igår talade inför Fiskbranschens Riksförbunds årsstämma i Göteborg.

I publiken satt den norske fiskeministern Per Sandberg, vars regering nu satsar på att femfaldiga odlingen av framför allt lax fram till 2050.

– När det gäller fiskodling har vi en ambition om att öka produktionen från en miljon ton per år till fem miljoner ton 2050. Därför implementerar vi en ny tillväxtstrategi från 2017 i Norge, med en stor andel kontroll, säger Per Sandberg till Ekot.

Att fiskeministern poängterar kontroll hänger i hög grad ihop med de senaste årens problem med parasiten laxlus, som har slagit hårt mot dussintals norska fiskodlingar.

Trots riskerna för sjukdomar vill alltså Sven-Erik Bucht se ökade satsningar på vattenbruk även i Sverige, något han menar kommer poängteras i den kommande och försenade nationella livsmedelsstrategin.

– Det kommer finnas med där, och fisk är en väldigt viktig del i en nationell livsmedelsförsörjning, säger landsbygdsministern.

Även odlad fisk?

– Absolut!

Vad vill regeringen göra för att underlätta detta, stimulera vattenbruk?

– Bland annat har vi havs- och vattenprogrammet som man kan söka medel från kring de här bitarna. Där finns 1, 5 miljarder avsatt under programperioden.

– Det här kan skapa väldigt mycket jobb, arbetstillfällen, inte minst på svensk landsbygd. Kustnära landsbygd, men också i inlandet, säger Sven-Erik Bucht.

Källa: Svt Nyheter Ekot 23 maj 2016

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: