Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fiskerinäring fortsatt tyst om fruktad mask


Jag pratade med en fiskare i helgen som berättade om en torskmask som förökar sig. Fiskeindustrin vill dock tysta ner problemet. Jag kan inte minnas att Save The Baltic tagit upp frågan? Tydligen säljer yrkesfiskare torsken till oss konsumenter trots vetskap om att det finns mask i torsken. Det är tydligen en svår mask att bli av med och man måste vara noga med att frysa ner torsken i minst 3 veckor och koka den kraftigt. Annars kryper den genom matstrupen och lägger sig i vila i nacken.Den dör dock efter 3-6 veckor eftersom människan är fel värd. Är förstås mycket obehagligt att drabbas och att fiskeindustrin vill tysta ner problemet. Jag lovade gubben jag pratade med att lägga upp frågan här.

Länk

Fiskerinäring tyst om fruktad mask

mask_0

Torskmasken allt vanligare och kan göra dig sjuk

Info torskmask

Torskmasken är vanligast runt Skånes sydspets, utanför Blekinge och runt Öland, men den finns också på västkusten.
Om man fryser torsken innan man tillagar den, dör maskarna.

Ger kräkningar och buksmärtor

Får man i sig en torskmask kan man få kräkningar, kraftiga buksmärtor, diarré och feber.

Eftersom människan inte utgör en naturlig slutvärd för parasiten upphör symtomen vanligtvis inom två veckor.

Parasiten dör och avstöts spontant inom tre veckor.

I en artikel publicerad av ett chilenskt universitet beskrivs bland annat ett fall från USA, där en man som ätit sushi drabbades av torskmask. Masken hade tagit sig upp från magsäcken via matstrupen och sedan borrat sig ut genom matstrupen och ut i nacken. Enligt artikeln kan masken borra sig igenom magsäcks- eller tarmväggarna och hamna i bukhålan.

Andra exempel som beskrivs är att personer som fått i sig torskmask har känt en kittlande känsla och värk i halsen och slutligen hostat upp levande maskar.

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 29, 2016 by in Fiskepolitik, torsk, Yrkesfiskare.
%d bloggare gillar detta: