Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Fiskeindustrin går med på att skydda Arktis!


 

Idag har vi väldigt goda nyheter: fiskeindustrin – både företag som fångar och säljer fisk – har skrivit under ett uttalande där de lovar att inte fiska i tidigare orörda områden i Barents hav, alltså havsområdet norr om Norge och Ryssland.

En historisk överenskommelse - en delseger på vägen mot ett skyddat Arktis!

Det här är stort! Det är historiskt att en hel bransch har enats på bred front om att inte expandera miljöskadlig verksamhet i Arktis, utan tänker hålla sig till områden där de redan har varit aktiva. Det är några av världens största fiskeföretag och återförsäljare av fisk som är med i avtalet – och det betyder att torsk från Barents hav från och med nu inte bidrar till att förstöra nya områden i Arktis. 

Det är en kombination av förhandlingar och påtryckningar från allmänheten som har lett till det här genombrottet för Arktis-kampanjen. Under de senaste månaderna har hundratusentals människor engagerat sig för att få ett slut på den destruktiva verksamheten. Tusen tack alla!

I mars i år publicerade vi en rapport som avslöjade att fiskefartyg rör sig längre norrut i Barents hav i takt med att isen smälter, och ödelägger ett känsligt ekosystem. Som ett resultat av detta har förhandlingar ägt rum mellan Greenpeace, fiskeindustrin och konsumentföretag som säljer fisk.

Detta frivilliga åtagande från branschen är särskilt viktigt mot bakgrund av att den norska regeringen ännu inte har tagit ansvar för att inrätta lagligt skydd i området. Det enda sättet att försäkra sig om att ekosystemet skyddas fullt ut är att Norges regering agerar.

Uppmana Norges miljöminister Vidar Helgesen att följa branschens exempel och skapa ett marint reservat som skyddar området runt Svalbard mot all destruktiv verksamhet.

Karta över området

Vad innebär överenskommelsen egentligen?

* Den norska och ryska fångstsektorn kommer inte att expandera sitt torskfiske med bottentrålar till tidigare orörda områden. Detta kommer att implementeras redan från detta års fiskesäsong som börjar i juni.

* Överenskommelsen ett område som är större än Sverige, Norge och Finland tillsammans (se kartan ovan).

* Genom att stora grossister som Espersen ingår i avtalet får detta betydelse för i stort sett all torsk från Barents hav som säljs i Sverige och andra länder.

* Det inrättas nu en dialog mellan bland annat fiskeindustrin, norska regeringen och Greenpeace för att förvalta avtalet i praktiken.

Den norra delen av Barents hav är ett ekologiskt viktigt område i behov av skydd enligt forskare. I det här området runt den norska ögruppen Svalbard finns känsliga arter som isbjörn, grönlandsval och ishaj. Åtminstone 70 procent av all torsk från det som kallas ”Nordostatlanten” som äts världen över kommer från just Barets hav.

Men arbetet med att skydda Arktis är långt från över

Utmaningen nu blir att se till så att avtalet efterlevs. I sommar kommer vårt fartyg Arctic Sunrise att åka till Arktis för att bevaka att fiskeindustrin håller vad de lovar. Skulle du vilja bidra till att vi kan patrullera vattnet runt Svalbard i sommar? Din gåva hjälper oss att dokumentera och konfrontera aktiviteter i området.

Tack för att du är med!

När vi arbetar tillsammans kan vi åstadkomma nästan vad som helst. Vårt slutmål är att rädda den här unika delen av vår planet, men på vägen dit är det viktigt att vi firar varje framgång!

Frida Bengtsson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 25, 2016 by in Hållbara bestånd, Hållbara hav, Hållbara vatten, Industri, Uncategorized and tagged , .
%d bloggare gillar detta: