Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Slipp farliga mikroplasten i badrumsskåpet


Du skrubbar dig i duschen och sen får fiskarna äta plast. Det är hög tid att skruva på korken. Så här får du bort mikroplasten ur badrumsskåpet.

Tänk dig ett berg med pyttesmå plastbitar, ett berg som väger 40 ton. Så mycket mikroplast kommer varje år ut i Östersjön bara från kosmetiska produkter som innehåller små plastbitar för att bli lite lagom ”riviga”.

Till detta kommer alla små plastfragment vi inte har koll på, de som kommer från sönderfallande plastskräp, textilier och färgrester. Gamla bildäck, konstgräs och skosulor är några stora källor till mikroplast.

I en rapport från Baltic Eye, en del av Stockholms universitets Östersjöcentrum, beskrivs vad mikroplasterna ställer till med.

De små pärlorna drar till sig bakterier och miljögifter. Plasten äts sedan upp av havslevande djur, till exempel alger, och går vidare upp i näringskedjan.

Plasten stannar inte bara i matsmältningssystemet på djuren utan bryter sig igenom och hamnar i vävnaden där den kan göra stor skada.

http://www.nyteknik.se/nyheter/mikroplast-i-kosmetika-fasas-ut-6342754

Plankton som ätit små plastpartiklar. Bildkälla: Baltic Eye.
Plankton som ätit små plastpartiklar. Bildkälla: Baltic Eye.

Till slut hamnar plasten på våra egna tallrikar. En uppskattning är att en genomsnittlig skaldjurskonsument får i sig omkring 11 000 plastpartiklar per år.

Redan nu har jakten på plastskräpet börjat. I USA har beslut tagits om att förbjuda mikroplast i tandkräm men när man ser på Östersjön ser det mörkt ut. Vissa länder har skurit ner på användningen av mikroplast i kosmetiska produkter medan andra har ökat.

I Sverige användes till exempel drygt 18 ton mikroplast i kosmetik år 2000, 15 år senare bara drygt 6 ton. Polen använde drygt 24 ton år 2000 men har skuttat upp till en förbrukning på knappt 83 ton i fjol.

–  40 procent av kosmetiska produkter med skrubbande effekt, som peeling och kroppsskrubb, innehöll mikroplast enligt vår undersökning, säger Jenny von Bahr på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har nu gett regeringen rådet att förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter. Inspektionen har även fått stöd från ett antal ledande experter.

2 enkla sätt att välja bort mikroplast!

Lusläs innehållsförteckningen

Står det polyeten, PE, på innehållsförteckningen på peelingkrämen, kroppsskrubben eller tandkrämen så innehåller den mikroplast. Även ”bioplast” räknas in där. Däremot finns andra naturliga ”skrubbämnen” som är Ok, som malda avokadokärnor, socker med mera.

Köp inte fleecekläder

Forskning visar att varje gång man tvättar ett fleeceplagg i maskinen så sköljs i snitt 1 900 små plastpartiklar ut i vattendragen, eftersom reningsverken inte kan fånga upp dem.

http://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2016/kemikalieinspektionen-foreslar-begransningar-for-plastkorn-i-kosmetika/

Kemikalieinspektionen föreslår ett förbud mot kosmetiska produkter som innehåller mikrokorn av plast. Förbudet bör enligt myndighetens bedömning ses i kombination med andra åtgärder mot mikroplaster. Det framgår av en rapport som Kemikalieinspektionen lämnar över till regeringen i dag.

– Mikroplaster kan leda till försämrad tillväxt och hälsa hos vattenlevande djur och därför behövs åtgärder för att minska spridningen av små plastkorn till sjöar och hav. I dag finns gott om alternativ till mikroplast i kosmetika, säger Jenny von Bahr, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget.

Dagens rapport är Kemikalieinspektionens svar på ett uppdrag från regeringen om att ta fram förslag på nationella åtgärder i Sverige för att begränsa förekomsten av mikroplaster i kosmetika. Uppdraget är en del i Kemikalieinspektionens arbete med en handlingsplan för en giftfri vardag.

Kemikalieinspektionens förslag går ut på att kosmetiska produkter som sköljs av direkt efter användning och som innehåller mikrokorn av plast förbjuds i Sverige från och med den 1 januari 2018. Exempel på produkter som omfattas av förslaget är duschgel, kroppsskrubb och ansiktsrengöring. Kemikalieinspektionen föreslår att det ska gå att söka dispens för mikrokorn av plast som bryts ner i vattenmiljön.

Kemikalieinspektionen bedömer att förbudet bör kombineras med andra åtgärder för att minska mängden mikroplaster i hav och sjöar. Naturvårdsverket har ett uppdrag från regeringen om att identifiera viktiga källor till spridningen av mikroplaster och föreslå åtgärder för att minska utsläppen. Naturvårdsverkets uppdrag ska redovisas i juni 2017.

Mikroplast i kosmetika står för cirka 0,1 procent av mikroplasterna i sjöar och hav, enligt osäkra uppskattningar. Den svenska kosmetikabranschen har också ställt sig bakom att frivilligt ta bort mikroplaster från kosmetiska produkter.

– Det är positivt att branschen på frivillig väg har börjat fasa ut mikroplaster. Vårt förslag kommer därmed bara att påverka de företag som skulle ha fortsatt att tillsätta mikrokorn av plast i kosmetika trots den frivilliga överenskommelsen om utfasning, säger Jenny von Bahr.

Sverige har stöttat tidigare förslag om att reglera mikroplaster i kosmetiska produkter på EU-nivå, som dock inte har antagits. Kemikalieinspektionen föreslår i dagens rapport att Sverige fortsätter att driva frågan om ett förbud även på EU-nivå.

About HOLY WATER

Honesty and fairness in all instances! fishing is not a right just a duty to care. Imagine what Norrland could deliver! based on Mörrums salmon fishing versus 300 mil living river! this should logically be able to supply 5 billion in tax revenue from live river! Former chef and chef looking for new challenges in life! Do you have a dream job in your pocket, do not hesitate to contact me! Ärlighet och rättvisa på alla instanser! fisket är ingen rättighet bara en skyldighet att vårda. Tänk vad Norrland kunde leverera! räknat på Mörrums lax fiske kontra 300 mil levande älv! detta borde rent logiskt kunna leverera 5 miljarder kr i skatteintäkter från levande älv! Fd Köksmästare och Kock som söker nya utmaningar i livet! har du dröm jobbet i fickan tveka inte att kontakta mig! Är även en utvecklare av hållbart fiske genom min wobbler tillverkning, kika in på sidorna nedan. http://saittarovafishing.wordpress.com/ https://vobblerfabriken.wordpress.com/ https://www.facebook.com/kenneth.h.karlsson https://www.facebook.com/groups/vobblerfabriken/?fref=ts Ring gärna +46730425517 savethebaltic@gmail.com

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: