SAVE THE BALTIC

Water for Life Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Kärt (?) barn har många namn – åtminstone två


regnbage

I veckans reklamblad från Coop hittade jag en annons för en för mig, obekant sorts firre,  Fjordörret. ”Om du gillar lax kommer du att älska Fjordörret”. Det är det norska företaget Leröj som producerar denna ”nya fisk”. Coop säljer den som fjordörretfilè till det facila priset av 69.90 kronor per kilo.

MEN DET ÄR REGNBÅGE SOM ODLAS VID HÖGA KUSTEN I SVERIGE!
Den fisk som bidrar till övergödning av vattnet och stränderna!

Så här beskrivs Fjordörret i reklambladet:

”Fjordörret är en laxfisk som odlas i havet i Norge. Den föds upp i de kalla, klara norska fjordarna där saltvatten blandas med friskt smältvatten från snö och is. Fjordörret är en premiumprodukt känd för sin speciella ”fjordkvalitet”.

Köttets struktur
Fjordörretens kött är fast och glansigt samtidigt som det är mört och saftigt – en kombination som får det att smälta i munnen. Eftersom Fjordörretens kött är fastare än hos andra laxfiskar faller inte filéerna sönder lika lätt. Fjordörreten är rundare till formen än laxen, och därför blir också filéerna tjockare.

Kvalitet
Norge har blivit en av världens ledande havsbruksnationer tack vare en kombination av stränga hälso- och miljöbestämmelser, noggrann övervakning och löpande insatser för att utveckla branschen ytterligare. Med lång erfarenhet, avancerad teknik och de norska naturresurserna kan havsbruket i Norge producera Fjordörret av hög kvalitet som väl förtjänar sin starka position på marknaden.
Smak
Norsk Fjordörret har en rik smak och en ren eftersmak. Många tycker att fjordörretens smak är mer komplex och mildare jämfört med andra laxfiskar och att smaken liknar den hos skaldjur.”

Det låter väl bra – eller? Vad är det här för fisk – egentligen?

Läs mer i Maria Ålanders artikel i Fiskejournalen

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 16, 2016 by in Farmed fish, Fiskodling, Lena Hjärpne, Norge, Regnbåge, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: