Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Hur den odlade laxens kvalité påverkas av sjukdomar


odlad lax2

Några ungdomar från Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan har tillsammans skrivit en B-uppsats arbete odlad lax 2013.

Syftet med detta arbete var att undersöka den i vardagens måltider förekommande råvaran odlad lax utifrån hur sjukdomar påverkar fiskens kvalité.

De upplever att kocken ställs inför svåra frågor gällande den odlade fiskens kvalité. En viktig aspekt är att ha kunskap om de eventuella sjukdomar som förekommer i vår samtids fiskodling.

Arbetet baserades på fem vetenskapliga artiklar och presenteras i avsnittet resultat. Det framgår att en stressad och sjuk fisk tappar avsevärt i kvalité och ger en sämre avkastning.

diskussionen jämförs olika författares resultat och det framgår här att bättre foder, smittokontroll och högre levnadsstandard för laxen ger en bättre produkt ur kvalitetssynpunkt.

Slutsatserna som ungdomarna drar är att vi tillagar en fisk med sämre kvalité än nödvändigt och att vi för denna betalar ett högre pris än nödvändigt.

Litteraturstudien bygger på fem vetenskapliga artiklar från olika databaser, litteraturen redovisas i resultatet och databassökningarna i sökmatriser. Sammanfattningar av de fem artiklarna återfinns i artikelmatriser i slutet av arbetet.
Källa: Örebro Universitet, Publikationer

http://www.svd.se/miljogift-knyts-till-autism-och-adhd

Läs deras arbete här:

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: