Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Hoppande fisk i sluten kasse


ecomerden
VATTENBRUK 2016/10/05 11:00 Genom Aslak Berge, Ilaks
Den slutna Ecokassen fylldes med lax för åtta månader sedan. Nu har fisken mer än tiofaldigt ökat i vikt.

– Vi ligger på 0,8 i foderomvandlingsförmåga, säger Ecokassens grundare Jan Erik Kyrkjebø till Ilaks.

Detta gör att fisken lägger på sig 100 gram i vikt genom att konsumera 80 gram foder. Det är extremt effektivt. En del av förklaringen är förmågan att optimera utfodringen med tillförsel av syre som stimulerar aptiten hos fisken.

Läs också: Her gjøres den lukkede merden klar

Nästan som en vanlig kasse

Ecokassen har fyra pumpintag och dubbelt skydd mot rymningar – med nät och duk.

– Nu är det nästan som en vanlig kasse. Inget hokus pokus. Jag har inga problem med Ecokassen. Det är bevisat. Det fungerar. Det är en fantastisk teknik, säger vd Michael Niesar i Sulefisk i Solund i Sogn og Fjordane.

– Vi har haft mycket låg dödlighet. Vi har haft löss, men det är mindre än tio procent av vad vi ser i öppna system, säger Kjetil Sundal, projektledare slutna kassar på Sulefisk

Löss med vågorna?

Anställda vid Sulefisk har två teorier om hur laxen har kommit in i det slutna systemet; Antingen genom vågor över anläggningen eller genom pumparna som får vatten från 27 meters djup.

– Trenden med noll löss fanns kvar tills de första höststormarna kom i slutet av november. Fastsittande löss vi har knappt sett, säger Sundal.

Problemet med vågor kan eventuellt stoppas genom ett tak. Men vd Michael Niesar tror inte detta är orsaken till att laxlöss har hittat vägen in i kassen.
– Jag menar att lössen inte kommer med vågor. Varför? Vi ser bara större löss. Det är inte så ofta vinden som sköljer över. Jag är ganska säker på att löss kommer in via pumpvatten. En del av detta är havslöss, som frodas på jämn och hög salthalt och därmed kan röra sig, gärna djupare i vattnet. Vid 27 meter finns en högre saltkoncentration, förklarar han.

Se även:  Se alt de gjør for å få lukket fisken i sjøen inne

Ligger stabilt som en kaj

Det drar in en frisk bris från söder, då Ilaks besöker orten. Havet är stormigt, men Ecokassen är helt stabil. Det är robust, inte minst på grund av solida förtöjningar.

– Vi har haft en del stormar, men den är stabil. Det är som en brygga, säger Niesar, som tillägger att han kan tänka sig att försöka med Ecokassen på mer utsatta platser än detta.

– Nu har vi nästan ett heltäckande skydd mot rymningar. Vi behöver en större enhet för att uppnå lägre tillverkningskostnad per enhet. Det finns inget som tyder på att vi inte kan ha en miljon fiskar i en sådan bur.

– När kommer nästa version av Ecokassen?

– Vi är klara med produktionsritningar. Det är 15.000 kubik, detta är 5.000 kubik.

De silverblanka laxarna hoppar oavbrutet och många är ofta upp och kippar efter luft.
– Fisken är lite för aktiv, medger Niesar.

Glasmaneter

Anledningen är säsongs tillströmning av maneter, som rinner in med vågorna, pressas ner i vattnet – och går in i Ecokassens pumpintag på 27 meters djup.
– Det är samma princip som när vi får in löss. Det är en lokalitetsutmaning säger Niesar. – Maneter är det största biologiska problemet nu.
(Översättning: Lena Hjärpne)

Läs artikeln här på norska

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: