Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

WWF, HUR RÖD ÄR DEN JÄMTLÄNDSKA ÖRINGEN?


Salmo_trutta_2

Världsnaturfonden WWF har presenterat sin årliga fiskeguide, och där återfinns en anmärkningsvärd nyhet. Den jämtländska landskapsfisken öring har nämligen blivit rödmärkt.

WWF har rödlistat den vilda öringen, oavsett fångstområde

WWF:s fiskeguide är en konsumentguide för dig som vill göra miljövänliga köp av fisk och skaldjur. Rödlistningen gäller den vilt levande öringen, med andra ord den art som förekommer i tusentals vatten i norra och mellersta Sverige. Rödlistningen för öring gäller oavsett fångstmetod eller fångstområde. Låt bli, är uppmaningen. Sedan tidigare är även gädda och röding rödmärkt. Dessutom finns även abborre med på listan över arter som man bör vara försiktig med om den är fångad i norra Europa.

Länsstyrelsen i Jämtland uttalade sig kritiskt redan i fjol när det gällde rödmärkningen av gädda, och även nu ställer man sig frågande till WWF:s rekommendationer.

Jens Andersson har ett långt förflutet på länsstyrelsens vattenenhet och han reder ut vad som egentligen gäller när det gäller öring.

– Det är bra att ni tar tag i det här. Jag kan inte riktigt förstå på vilka grunder som de här besluten har tagits. Det är helt enkelt fel, säger Jens Andersson.

Så här är läget i Jämtland när det gäller de aktuella fiskbestånden.

Öring och röding:
– Det finns inga som helst indicier på att den vilda öringen skulle vara hotad i Jämtland, speciellt inte i fjällkedjan där det i själva verket fiskas för lite öring. Även i Storsjön har vi fått rapporter om att öringbeståndet är väldigt gott. Rödingen ser vi inte heller som hotad i dagsläget. En förklaring kan kanske vara att man utgått från exempelvis Vätternrödingen när beslutet tagits.

Gädda och abborre:
– I Stockholms skärgård är det ömtåligt, och där arbetar man bland annat med gäddfabriker. Men här i Jämtland är det absolut ingen fara för gäddan, och inte heller abborre som man kan fiska och äta med gott samvete.

Enligt Jens Andersson på länsstyrelsen i Jämtland fiskas det snarare för lite öring i den jämtländska fjällkedjan.

Kommer ni att upplysa WWF om de faktiska förhållandena i Jämtland?

– Jag vet inte, men vi får ta upp på nästa möte hur vi ska agera. Men det här kan helt klart ställa till det för både fisketurismen och de som fiskar för husbehov. Och självklart måste en restaurang här kunna servera en vild öring. Vi själva satsar på fisketurismen med öringen i fokus, och då blir sådana här rekommendationer märkliga. Det måste gå att få mer precis information, säger Jens Andersson.

Så jämtlands landskapsfisk är alltså inte hotad?

– Nej!

Läsarstorm efter rödmärkning av öring – svar från WWF

Källa: anders.lundin@mittmedia.se 2016-05-06

Läs mer om Jämtlands landskapsfisk Öringen HÄR

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: