Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Odlad lax – en urholkad version?


farmed salmon
Publicerat den 14 mars 2016 på Alternet genom Kathleen McKeoghain

Laxen är i grunden utdöd: Du äter en genetiskt urholkad version

Den vilda laxen våra förfäder åt är borta. Vad som visas på våra tallrikar i dag är en genetisk utspädning av en gång så mäktig fisk.

Atlantlaxen, den infödda laxen som fiskas för att den finns i norra Atlanten, floder och hav, är en art som nu representeras av en bedragare, odlad lax. Den är även känd som ”den odlade laxen”,den kommerfrån ett kläckeri och till skillnad från sina infödda förfäder, saknar vild genetisk variation. Den vilda fisk våra förfäder åt är borta. Vad som visas på våra tallrikar är ett substitut, en kopia, en genetisk utspädning av en gång mäktig fisk, den adaptiva kungen av havet, och en betydande mat för kustboende människor sedan förhistorisk tid.

Läs originaltext på engelska

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: