Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Tyska aktivister protesterade mitt i Stockholm


aktivisterBild TT

Samtidigt som vattenfalls årsstämma demonstrerade tyska aktivister vid Slussen i Stockholm direkt mot företagets ledning och uppmanade dem att tänka om kring försäljningen av brunkolsverksamheten.

Under onsdagsmorgonen genomförde aktivister en aktion i Stockholm där man hängde ner både sig själva och en banderoll från restaurang Gondolens undersida, precis intill Katarinahissen. Aktivisterna från organisationen Robin Wood i Stockholm vill protestera mot att statliga Vattenfall tänker sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland.

”Sälj inte klimatet”
På banderollen står det ”Don’t sell the Climate. End Coal Now!”.

För några veckor sedan beslutade det statliga energibolaget Vattenfall att sälja sin starkt ifrågasatta brunkolsverksamhet till det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH. Brunkolsdriften har fått kritik, både för att utsläppen av fossil koldioxid vid energiproduktionen påskyndar klimatförändringarna och för att de jättelika dagbrotten förstör miljön och tvingar människor att flytta.

Olaga intrång
Stockholmspolisen fanns och bevakade manifestationen vid Slussen men ingrep inte för att få ner aktivisterna. Säkerheten ska enligt dem alltid gå först oavsett hur en demonstration går till.

– Vi kommer att utreda det här som olaga intrång och brott mot ordningslagen. De har inget tillstånd för någon demonstration men där ska finnas funktionärer som varnar förbipasserande vilket göra det hela säkrare, säger Albin Näverberg som är presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sviket vallöfte från MP

En av Miljöpartiets viktigaste frågor i valrörelsen 2014 var att Vattenfall skulle lägga ned brunkolsverksamheten i stället för att sälja den vidare, allt för att minska koldioxidutsläppen. Men det löftet ser partiet inte ut att kunna hålla då majoriteten av riksdagen inte vill ändra ägardirektiven som slår fast att Vattenfall ska drivas affärsmässigt.
Källa TT 27 april 20216

Läs också ”Därför upprör brunkolsaffären”

http://www.svd.se/darfor-uppror-brunkolsaffaren/om/vattenfall-saljer-tyska-brunkolen

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: