Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Kemikalier, gifter och hälsorisker i odlad lax


Foto Are Nylund

Fiskodlingsindustrin behandlar sjuk fisk och laxlöss med medicinering och farliga miljögifter. En del av gifterna och kemikalierna hamnar i naturen – resten i köttet på den odlade laxen.

Forskare varnar för att miljögifter i odlad lax kan påverka fertiliteten, orsaka diabetes, orsaka cancer och försvaga det nyfödda barnets immunförsvar. Risken är så stor att forskarna rekommenderar att man högst äter odlad lax en gång varannan månad.

Detta känner nog många till, men det tål att upprepas.

I Danmark har föreningen Red Vildlaksen i en mängd artiklar belyst problemen med fiskodlingar i öppna kassar. Här får du ett axplock av dessa samlade i tidskriften Red Vildlaksen:

http://www.redvildlaksen.dk/?page_id=411

För den intresserade finns även en facebooksida som också heter Red Vildlaksen

https://www.facebook.com/redvildlaksen/?fref=ts

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

2 comments on “Kemikalier, gifter och hälsorisker i odlad lax

 1. Hamm arby
  april 26, 2016

  Intressant men höga kusten ligger vid östersjön och i östersjön bör man inte ens bada tänk då äta lax som odlas där, många vill promota östersjön som fisk fullt ätbar för de som fyllt 40år….inte helt seriöst då forskare säger att det innehåller enorma halter gifter i fisken

  Gilla

 2. tipota15
  april 26, 2016

  Vi har inte det ”bekymret” eftersom den regnbåge som produceras vid Höga Kusten går på export till Finland via Åland. Den mesta lax som konsumeras i Sverige kommer från icke certifierade odlingar i Norge.

  Gilla

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: