Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Länsstyrelsen och Kalix kommun återställer Töreälv 


Foto (på ett vatten i Västerbotten)

Töreälv

Töre älv är en skogsälv i Norrbottens kustland, som mynnar ut i Bottenviken. Den är cirka 40 kilometer lång; med källflöden inberäknade är dess längd nästan det dubbla. Avrinningsområdet är 449 kvadratkilometer.

Alla som var intresserade av de åtgärder som planeras för 2016-2017 bjöds in till informationsmöte. Intresset var stort och många kom med goda förslag.

När flottningsleder byggdes rensades vattendragen från allt som kunde hindra timrets färd och som många av Norrbottens vattendrag blev Töreälven påverkad. Nu har Länsstyrelsen tillsammans med Kalix kommun fått 6 miljoner kr från Havs- och vattenmyndigheten för att bland annat återställa Töreälven.

– Nu ska vi lägga tillbaka stenar och återskapa lekbottnar, säger Sofia Perä, Länsstyrelsen Norrbotten. Töreälven är en fin, outbyggd skogsälv som har stor ekologisk potential och vattenkemin har undersökts under lång tid.

På mötet berättade också Mikael Nilsson, Fiskmiljö, om åtgärdsplanen han tagit fram efter inventeringen längs älven.

Publicerad 2016-04-18 På Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida

 

About tipota15

Jag heter Lena Hjärpne, född och uppvuxen i Stockholm. Är gift och har vuxna barn. Vi har sommarhus vid Höga Kusten där vi bor stor del av sommaren. Jag är engagerad i föreningen Rädda Höga Kusten som arbetar för att fiskodlingar i öppna kassar, med den miljöförstöring det innebär, ska upphöra och att modernare teknik, slutna system på land, ska användas.

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 18, 2016 by in Älvar, Fritidsfiskare, Hållbara vatten, Lena Hjärpne, Uncategorized.
%d bloggare gillar detta: