Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Hur man beskär ett äppelträd och räddar en älv.


Syftet med denna enkla, banala jämförelse om hur man ympar ett äppelträd eller räddar en älv är att det just nu pågår en debatt om att miljöanpassa stora vattenkraftverk. Där expertis anser att det bästa för miljön är att riva ut alla små vattenkrafverk och behålla alla de stora kraftverken som finns i huvudfåran.

Jag vill därför i denna korta text ge ett exempel på en trädgårdsmästare som ympar  äppelträdet för att trädet ska få ett lång liv och ge många frukter. Den viktigaste regeln om man ympar ett träd är att man inte får skada stammen och regel nummer 2  beskär och ympa endast trädets grenar.

 

Untitled6

Trädet till vänster är ett äppelträd som är kraftigt beskuret men trots det lever äppelträdet.  Trädet till höger har till motsats många grenar men är avsågad i stammen vilket naturligtvis kommer döda trädet.

I andra länder är det förbjudet att bygga ett vattenkraftverk mitt i huvudfåran ( trädstammen) eftersom all biologisk mångfald finns där. Man ser hellre att man bygger småskalig vattenkraft i biflöden  eller långt ifrån älvfåran där fiskarterna i älven inte drabbas.

Är det då så klokt att såga av trädstammen och behålla alla grenarna i tron att trädet ska överleva?

Syftet med denna korta text och jämförelse är att jag anser att våra politiker och universitet måste ta fram fakta och ett förslag på hur man skapar energiproduktion i en älv som är hållbar på riktigt.

Frågan är egentligen ganska enkel.

-Hur många grenar/biflöden kan man offra av en älv utan att älven, havet och naturen drabbas? Är det 30% , 70% eller 10% av biflöden? Finns det överhuvudtaget statistik?

Läs även

Insekter, spindlar och fåglar blir färre av vattenkraft

Riv även stora vattenkraftverk runt Östersjön. 

Framtidens vattenkraft

 

 

Sign

Bror Högbom

Diatoms RHC

 

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

2 comments on “Hur man beskär ett äppelträd och räddar en älv.

  1. Pingback: Vattenkraft på hög höjd eller längst upp i älvsträckan är minst skadlig för Östersjön. | SAVE THE BALTIC

  2. Pingback: Urminneshävd och vattenkraftverk | SAVE THE BALTIC

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 17, 2016 by in Uncategorized, Vattenkraften.
%d bloggare gillar detta: