Savethebaltic.com

Our goal is to save the Baltic Sea and its tributaries. By partnering with you, we see opportunities to get our message (or a partnership with you would give us the opportunity to get our message) and to make people aware of life beneath the surface. Thanks to this you could make an active choice to support biodiversity and living water.

Vattenkraften sliter på naturen


Många som bor längs Umeälven har tröttnat på miljöförstörelsen som vattenkraften orsakar. En nybildad förening ska ta tag i problemen.

I vår bildas Föreningen Samverkan Umeälven av föreningar längs älven från Vännäs till Storuman. Syftet är att återställa miljönskador som orsakas av vattenkraftutbyggnaden. Isen på Umeälven är som ett sandpapper mot stränderna som blir livlösa. Det är bara ett exempel på att skadorna fortsätter i älven, säger Greger Jonsson på Lycksele kommun som hjälper föreningen att komma igång.

Men skador i naturen går att reparera. Vi ska börja med sidivattendragen för de åtgärderna påverkar inte elproduktionen men på sikt måste vi också göra något i huvudfåran, säger Greger Jonsson.

I Granö har man redan startat ett projekt med att lägga ut stenblock för att hejda stranderosionen. Kraftbolagen är positiva till miljöåtgärder så länge de inte får stor inverkan på produktionen, säger Greger Jonsson.

Läs hela texten Här

624778_449_310

Kraftverksdammen i Stornorrfors i Umeälven. Foto: SVT Arkiv.

Läs även 

Fiskvandring – arter, drivkrafter och omfattning i tid och rum

Vägledning och lagar/ Dammar och vattenkraftverk

Dammregeister SMHI vattenwebb

10342504_749375725093143_7842240512831644780_n

 

About Bror Högbom

Är en lugn man i sina bästa dagar. Tycker om allt inom skapande så som konst, uppfinningar och musik. Driver även frågan om Kiselbristen i Östersjön på Save The Baltic-Water for Life:s blogg. Kisel ( tiamin) är en hörnsten för Östersjön. Är producent för Save The Baltics nystartade webb-TV. https://savethebaltic.wordpress.com/2016/07/29/nu-har-svaret-kommit-kiselalger-innehaller-bl-a-kolhydrater-protein-oljor-fett-vitaminer-bland-annat-vitamin-b12-och-thiamin-b1-vitamin/

Thank you for your comment! :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on april 7, 2016 by in Kiselalger, M-74, Vattenfall, Vattenkraften.
%d bloggare gillar detta: